Prvi dan inBox-a otvoren s predstavom „Ovo nije državni posao“ Danice Grubački

U četvrtak 16. rujna svečano je otvoren prvi regionalni festival monodrame „inBox“ predstavom Danice Grubački „Ovo nije državni posao“. Svečana ceremonija otvorenja započela je u Hrvatskom kulturnom centru u Novoj Biloj obraćanjem direktorice festivala Anele Križanac, načelnika općine Travnik Kenana Dautovića te ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Županije Središnja Bosna Bojana Domića.

– Posebno hvala publici čiji dolazak na ovaj festivalski plato dokazuje da ova mala kutijica, kako od milja zovemo našu pozornicu, nosi značenje mnogo veće od nje same – rekla je direktorica festivala Anela Križanac u svom obraćanju publicu dodavši kako je ideja o ovako velikom festivalu dugo sazrijevala.

Svečani štih samom otvorenju svakako su dali i dobro znana imena u travničkom kraju – Limena glazba „Lašva“ Nova Bila te Vokalni sastav „Lašvanske dive“ koja su već poznatim melodijama, ali i autorskim skladbama obogatili atmosferu.

– Samo netko tko voli svoju grudu, može ovako donijeti emociju. To je nešto najljepše što možemo vidjeti i doživjeti, ali i nešto što je posebno važno u doba korone – poručio je Kenan Dautović dodavši kako se posebno zahvaljuje glumcima i članovima žirija koji su omogućili da ovaj događaj postane regionalni. Zahvalio se i sanjarima iz HKC-a Nova Bila koji su dugo sanjali, da bi na kraju dosanjali i dočekali ovaj veliki događaj na javi.

Cijeli se festival događa na otvorenom, a prva noć je pokazala kako je publika i više nego željna kulturnih događaja, na što se osvrnuo i ministar Domić.

– Ako kultura opstane, nacija će preživjeti. Vođen tom mišlju, želim čestitati našim domaćinima i organizatorima festivala – poručio je ministar Domić dodavši kako je upravo Kazalište mladih „Korifej“ jedna od onih institucija koje stvaraju sreću.

Atmosferom u Novoj Biloj bila je oduševljena i glumica Danica Grubački kojoj je sinoćnje otvaranje „inBoxa“ bilo 24. igranje monodrame, a koja se kratko osvrnula na predstavu.

– U predstavi igram otprilike 25 likova. Nije mi ih bilo teško igrati, koliko mi je bilo teško osmisliti svaki od tih likova. Sve je krenulo iz improvizacije, a onda sam nekako uklapala da bude najzanimljivije moguće i da kontrasti između njih budu što izraženiji – osvrnula se na predstavu Grubački.

Natjecateljski dio festivala večeras se nastavlja s dvije predstave – „Edith Piaf“ u izvedbi Đurđe Vukašinović koja počinje u 20:30 te „10 pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života“ u izvedbi Ivana Ožegovića koja slijedi odmah nakon.

INBox, 16.09.2021.

Fotografije: Ivan Džepina