Mala škola puhača

Mala škola puhača (MŠP) je nastala 2008. godine kao podmladak Limene glazbe ,,Lašva” Nova Bila. Gledajući dugoročno ova sekcija HKC-a je jedna od bitnijih jer predstavlja bazu talenata koji s vremenom postaju članovi orkestra Limene glazbe, dajući joj novu vitalnost i energiju.

Trenutno MŠP broji dvadeset polaznika osnovnoškolskog uzrasta od 10 do 15 godina, a iz gotovo svake generacije polaznika nekoliko članova postane dio članstva odraslog orkestra Limene glazbe ,,Lašva” Nova Bila.

Voditelj Male škole puhača je magistar glazbe Josip Popović, a polaznici mogu izučavati sljedeće instrumente: truba, tenor, saksofon, klarinet i flauta. Članstvo u Maloj školi puhača se ne naplaćuje.

Princip učenja je da demonstracijom i praktičnim radom djeca usvoje osnovne tehnike sviranja puhačkih instrumenata, te da se pritom socijaliziraju i kulturno obrazuju.

Od lipnja do prosinca 2020. godine polaznici Male škole puhača sudjeluju u projektu ,,Jačanje glazbenih sastava mladih u Novoj Biloj”, podržanog od strane Vlade Kraljevine Norvieške i UNDP-a BiH.