Predstavljamo žiri za najbolju predstavu-monodramu

Članovi stručnog žirija za izbor najbolje predstave-monodrame na festivalu su: prof. Sanja Nikčević iz Osijeka, Dževdet Tuzlić iz Sarajeva i Tina Laco iz Mostara.

SANJA NIKČEVIĆ

Poznata teatrologinja i kazališna kritičarka. Redovna je profesorica teatrologije u trajnom zvanju na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Prije toga je radila na anglistici Filozofskog fakulteta u Osijeku gdje i danas predaje na doktorskom studiju. Od 2010. predsjednica je Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa (HDKKT), a od 2014. članica Glavnog odbora Matice Hrvatske. Dva je puta bila Fulbrightov stipendistica u SAD-u, osnivačica i prva predsjednica Hrvatskog centra ITI. Aktivna je I u međunarodnim kritičarskim i teatrološkim udrugama. Kazališne kritike je pisala u “Večernjem listu” i “Vjesniku”, a danas u “Vijencu”, “Hrvatskom slovu” te za web portale kazaliste.hr te bitno.net. Objavila je preko stotinu znanstvenih i stručnih članaka u časopisima širom svijeta. Objavila je deset autorskih knjiga te je dobitnica velikog broja prestižnih nagrada i priznanja struke.

DŽEVDET TUZLIĆ

rođen je u Kotor Varošu. Gimnaziju pohađao u Banja Luci, diplomirao novinarstvo na FPN-u u Sarajevu. U svojoj dugogodišnjoj karijeri surađivao je s brojnim regionalnim i stranim medijima kao novinar, dopisnik i urednik. Nositelj je Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu za izuzetne rezultate tijekom studija. Proglašen je za novinara godine u BiH 1983. godine, a dobitnik je i jugoslavenske nagrade ”7 sekretara SKOJ-a” za novinarstvo 1984. godine. Dobitnik je i nagrada Kristalne matice i Velike povelje Matice hrvatske Mostar. Bio je član Žirija Pozorišnih igara u Jajcu, MESS-a Sarajevo, za najbolju radio dramu BHR1, Književne nagrade ”Kočićevo pero”, Teatarfesta ”Petar Kočić” i Studentakog festivala Kestenburg Banja Luka, filmskih stručnih i žirija kritike FIPRESCI i FEDEORA u Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Rusiji i BiH.

TINA LACO

rođena je 1985. u Mostaru, a 2009. diplomirala je hrvatski jezik i književnost i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Iste godine diplomirala je dramsku umjetnost – glumu na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, u klasi prof. Tahira Nikšića. 2019. godine obranila je doktorsku disertaciju “Bosanskohercegovačka teatrologija nakon Drugoga svjetskog rata” na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom prof. dr. Helene Peričić. Voditeljica je Sveučilišnog studentskog teatra u Mostaru, te suosnivačica i suvoditeljica Maloga teatra, gdje glumi, piše dramske tekstove i vodi glumačke radionice. Kao gostujuća glumica ostvarila je uloge u Hrvatskom narodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Mostaru. Autorica je brojnih znanstvenih i stručnih radova iz područja komparativne književnosti i teatrologije, objavljivanih u domaćim i inozemnim publikacijama.