VS "Lašvanske dive" HKC-a Nova Bila na 3. smotri horova Uskrsni koncert Područne glazbene škole HKC - Nova Bila Hrvatski kulturni centar Travnik - Nova Bila na Svečanoj sjednici povodom Dana općine Travnik Limena glazba "Lašva" HKC Nova Bila na defileu uoči Dana općine Travnik Limena glazba "Lašva" HKC Nova Bila na manifestaciji Dani općine 2018. Kazalište mladih "Korifej" na Svečanoj akademiji u čast Dana neovisnosti BiH VS "Lašvanske dive" HKC-a Nova Bila na promociji knjige "Druga strana rata" Peta repriza predstave "Zaljubljeni car" KMK-a  Četvrta repriza predstave "Zaljubljeni car" Kazališta mladih "Korifej" u OŠ Novi Travnik Limena glazba "Lašva" HKC Nova Bila na Maskembalu u Novom Travniku 
 
 
 
UKUPAN BROJ POSJETA: 1480735   POSTAVI KAO POČETNU STRANICU        KONTAKT
Galerija slika


Video galerija
U subotu, 24. ožujka 2018. godine na trećoj Smotri zborova održanoj u Centru za kulturu općine Travnik koji je i organizator smotre, nastupio je Vokalni sastav “Lašvanske dive” Hrvatskog kulturnog centra “Nova Bila.” Dive u nešto više od tri godine postojanja iza sebe imaju preko 60 zapaženih nastupa. Na smotri su pod dirigentskom palicom profesorice Sanje Grabovac izvele skladbe: Crven fesić, Mirakul i Libar te Naranču. Bio je to još jedan odličan nastup naših Diva, a o odličnoj izvedbi najviše je rekao pljesak publike.
U dvorani Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila 23.ožujka 2018. je održan tradicionalni Uskrsni koncert nastavnika i učenika Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca – područni odjel Nova Bila. Na samom početku prisutnima se obratila tajnica HKC-a Ilijana Budimir Trupina koja je s tugom u glasu govorila o njihovoj bivšoj učenici Marini Lučić Jozak koja je noć ranije preminula od posljedica prometne nesreće koja se dogodila na nekoliko stotina metara udaljenosti od škole u čijim učionicama je sedam godina stjecala svoje osnovnoškolsko glazbeno obrazovanje.
U srijedu 21.ožujka 2018. s početkom u 11h održana je Svečana sjednica OV Travnik kojom je predsjedavala gospođica Vlatka Lukić. Svečana sjednica imala je nekoliko uvaženih gostiju i delegacija iz Republike Hrvatske, Turske, Makedonije i Srbije. Kao i svake godine, tako je i ove , Hrvatski kulturni centar Travnik - Nova Bila uzeo je veliko učešće u obilježavanju ove manifestacije. Na samoj sjednici ispred HKC-a nastupila je tajnica centra Ilijana Budimir Trupina uz pratnju profesora Filipa Udovčića koji su izveli pjesmu "Otkako je stari Travnik nastao".
Limena glazba “Lašva” Nova Bila prodefilirala je glavnom travničkom ulicom 20. ožujka 2018. godine uoči Dana općine Travnik. Na čelu s kapelnikom profesorom Josipom Popovićem glazba je i ove godine svečano najavila rođendan našega grada.
U okviru manifestacije "Dani općine Travnik", kojom se obilježava 21. ožujak- Dan općine, danas, 17.3., u podne na Centralnom gradskom trgu zajednički koncert održali su Limena glazba "Lašva" Nova Bila i Muzičko društvo "Travnik". Građani su mogli uživati u izvedbama djela klasika, a za ovu priliku dva orkestra pripremila su evergrine, filmske teme, popularne hitove, ali i šlagere. Tako su Travničani uz duhačke orkestre mogli zapjevati "Zlatnu ribicu" svoga sugrađanina Seida Memića Vajte.
U Centru za kulturu Općine Travnik 28.veljače 2018. s početkom u 19h upriličena je Svečana akademija u povodu Dana neovisnosti BiH. U programu obilježavanja istoga nastupila je i sekcija Hrvatskog kulturnog centra Travnik - Nova Bila i to Kazalište mladih "Korifej" s monologom koji govori o svetosti zemlje. Monolog je upriličila Anela Križanac po motivima čuvenog monologa indijanskog poglavice Seattlea koji je jedan od najljepših govora te vrste u povijesti. Uz voditeljicu KMK natupile su još i Ema Đido, Maja Cakalin i Rebeka Đido.
Promocija knjige Velimira Bugarina Druga strana rata: Sjećanje na ratnu svakodnevnicu u Lašvanskoj dolini održatna je 27. veljače 2018. godine s početkom u 19h u auli Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku. Riječ je o prvoj ratnoj etnografiji o Lašvanskoj dolini nastaloj tijekom višegodišnjeg istraživanja, prikupljanja građe, analize i interpretacije prikupljenih podataka, intervjuiranja, ali i suočavanja s vlastitom prošlošću. Istraživanje različitih segmenata ratne svakodnevice provedeno je na području općina Vitez, Novi Travnik, Travnik i Busovača. Promociju su uveličale članice VS "Lašvanske dive" iz Hrvatskog kulturnog centra Travnik Nova Bila, pod voditeljstvom profesorice Sanje Grabovac, koje su otpjevale pjesme: "Srebrna Bosna" i "Pjesma sinu".
U jutarnjim satima 27. veljače 2018. prostorije Hrvatskog kulturnog centra Travnik - Nova Bila posjetila su dječica uzrasta od 2 i pol godine do 6 godina iz vrtića Montessori Sunce iz Viteza. Djeca iz spomenutoga vrtića, zajedno s tetama došli su pogledati predstavu "Zaljubljeni car" našeg Kazališta maldih "Korifej". Velika nam je radost pretvoriti naš prostor u pravo dječje kazalište koje već godinama ima svoju vjernu publiku. Drago nam je otići i izvoditi predstave i na drugim scenama, ali je posebna radost kada publika dođe k nama, u naš prostor kako bi pogledali naš rad.
Kazalište mladih "Korifej" 22. veljače 2018. godine u Osnovnoj školi Novi Travnik izvelo je svoju novu predstavu za djecu "Zaljubljeni car" čiji tekst potpisuje Nenad Veličković, a režiju Anela Križanac. Ova vesela i duhovita predstava ima vrlo važnu poruku koju se djeca odmah prepoznala - nikoga ne smijemo suditi po njegovu izgledu i kako je svako dijete lijepo, dobro i pametno na svoj jedinstven način. Učiteljice zajedno s djecom uz iskreno oduševljenje i gromoglasan pljesak ispratili su naše glumce.
Tradicionalna maškariada koja se već nekoliko godina odvija u Novom Travnikumi ove godine se prošetala glavnim ulicama uz veliku povorku maškarica. Maškaradu su popratile mažoretkinje kao i Limena glazba "Lašva" Nova Bila pod vodstvom kapelnika Josipa Popovića. Uz dobro poznate koračnice limene glazbe građani su s oduševljenjem i radošću pratili veselu paradu maškara koja je simbolično otjerala i spalila sve negativne osobine ljudi i vremena, te se dostojanstveno spremila za vrijeme mira i molitve.
U utorak 13.veljače 2018. godine upriličen je maskembal za djecu na platou Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila. Kao i svake godine do sada i ovaj maskembal je upriličen u suradnji Kazališta mladih "Korifej" i Osnovne škole Nova Bila. Zajedničkom tematskom maskom predstavili su se svi razredi te su se uz glazbenu podlogu borili za titulu najbolje maske. Na koncu programa tradicionalno je spaljen fašnik koji se ove godine zvao Jad, a prezivao Čemer. Žiri je nakon dugog vijećanja odlučio kako su sve maškarice najbolje te su svi dobili nagradu za najbolju maskicu.
U sklopu obiteljskog dana kojeg je organizirao hotel Central u FC-u Kazalište mladih "Korifej" izvelo je predstavu za djecu i mlade pod nazivom "Zaljubljeni car" čiji tekst potpisuje Nenad Veličković, a režiju Anela Križanac. Bio je to lijep obiteljski događaj u nedjeljno popodne koji je bio osvježenje naše učmale svakodnevice. Kazalište mladih "Korifej" kao prepoznatljiv brend Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila sve više zauzima svoje mjesto u srcima naše mlade publiko koja nas s velikom radošću svaki put dočeka i isprati u nove avanture.Do našeg slijedećeg gledanja u FC-u!
Defile se kretao od Hrvatskog kulturnog doma do Robne kuće Bosanka te nazad, a pratile su ga mažoretkinje i limena glazba "Lašva" Nova Bila koju je predvodio kapelnik Josip Popović. Limena glazba "Lašva" osim u travničkoj općini i u županiji Središnja Bosna angažmane vrlo često dobiva i u drugim gradovima i time dokazuje svoj status vodećeg orkestra u BiH.
U petrak 9.velječe 2018. s početkom u 13.30h u Katoličkom školskom centru "Petar Barbarić" Travnik izvedena je predstava "Zaljubljeni car". To je nova predstava Kazališta mladih "Korifej"iz Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila. Predstavu su pogledali učenici razredne nastave kao i djeca iz predškolske nastave. "Zaljubljeni car" je predstava koja je vrlo lijepo prihvaćena kod djece i koja pokupi sve komplimente , pa je tako bilo i ovoga puta. Naša suradnja s KŠC-om je dugogodišnja i nadamo se kako se uskoro vidimo s novom predstavom Kazališta mladih "Korifej".
Kazalište mladih "Korifej" u utorak 6.2.2018. izvelo je prvu reprizu svoje nove predstave "Zaljubljeni car" Nenada Veličkovića, u režiji Anele Križanac. Poseban je izazov i radost igrati baš u ovoj školi jer je škola Nova Bila baza naših mladih glumaca već jedanaestu godinu. Kako smo i očekivali predstava je kod naše mlade publike prihvaćena vrlo lijepo. Dječica su se nasmijala i ponešto naučila, a učiteljice su bile vrlo ponosne na svoje nekadašnje učenike. S radošću iščekujemo naše slijedeće gostovanje u našoj školi, a sada se spremamo u posjetu i drugima.
Kazalište mladih "Korifej" iz Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila, u petak 2. veljače 2018. s početkom u 19h izvelo je svoju 17. premijeru - "Zaljubljeni car". Nakon dvomjesečnih priprema dječje scene svjetlo dana je ugledala predstava čiji tekst potpisuje Nenad Veličković, a režiju voditeljica KMK Anela Križanac. Predstava donosi jednu veselu, prpošnu, šaljivu i poučnu priču koja djecu uči kako se nikoga ne smije suditi po njegovu izgledu i kako je svako dijete lijepo i dobro na svoj jedinstven način.
VS "Lašvanske dive" 26. sijećnja 2018. godine nastupile su u zabavnom dijelu programa na manifestaciji SPORTAŠ GODINE općine Travnik koja se održala u Centru za kulturu općine Travnik. Dive su otpjevale pjesme "Dilber kolo" i "Stand by me" pod direigentskom palicom profesorice Sanje Grabovac. Kao i svaki put do sada ovaj vokalni sastav izveo je vrlo zapažen nastup koji publika uvijek prepozna i nagradi. Uz limenu glazbu "Lašva" i kazalište mladih "Korifej" i VS"Lašvanske dive" polako postaje prepoznatljiv brend Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila.
Tradicionalni 11. božićni koncert "Božić u Travniku" održan je 22.12.2017. u prepunoj sali Centra za kulturu u Travniku. Kao i svaki do sada i ovaj koncert je pripremljen je u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila i svih njegovih sekcija. Ponajprije, limene glazbe "Lašva" Nova Bila, kazališta mladih "Korifej", VS "Lašvanske dive i Područne glazbene škole Jakov Gotovac.
U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici 21.12.2017. održan je božićni koncert Katoličkog školskog centra "sv Pavao" iz Zenice. Na koncertu je nastupila i limena glazba "Lašva" Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila koja je odsvirala svoj božićni repertoar. Koncert je vrlo lijepo primljen kod publike, a čarolija Božića lebdjela je nad gradom još dugo.
U predblagdansko vrijeme, posljednjih nekoliko godina, u Travniku se održava božićni sajam pod nazivom "Božićna čarolija". Sajam okupi veliki broj izlagača rukotvorina i blagdanskih slastica čijom se prodajom prikupljaju sredstva za pomoć potrebnima. Ove godine sajam je održan 21.12.2017. na Centralnom gradskom trgu u Travniku, a među ostalima, učešće u zabavnom programu uzeo je VS "Lašvanske dive" Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila pod vodstvom profesorice Sanje Grabovac s pjesmama : Bili Božić, Veselje ti navješćujem, Djetešce nam se rodilo, Radujete se narodi i drugim tradicionalnim božićnim pjesmama koje su doprinijele božićnom ugođaju u Travniku.
U crkvi Svetoga Duha u Novoj Biloj 20.12.2017. u večernjim satima obilježena je 24. obljetnica humanitarnog konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu". U 18h služena je sveta misa na čast svim dobročiniteljima tadašnje ratne bolnice. Nakon mise upriličen je kratki koncert zahvale svim liječnicima i medicinskom osoblju ratne bolnice u Novoj Biloj. Sekcije Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila bile su glavni akteri koncerta i to ponajprije limena glazba "Lašva" Nova Bila pod vodstvom kapelnika Josipa Popovića, zatim VS "Lašvanske dive" pod vodstvom profesorice Sanje Grabovac koje su najprije pjevale misu, a kasnije i pjesme "Zemlja dide mog" i "Srebrna Bosna"uz solisticu profesoricu Luciju Džepina. Program koncerta, kao i cjelokupni protokol obilježavanja manifestacije vodila je program manager Hrvatskog kulturnog centra Anela Križanac.
U svečanoj sali Doma oružanih snaga u Sarajevu 19.12.2017. održan je Božićni koncert Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine. Glavni akter koncerta svakako je bio Orkestar OS pod vodstvom dirigenta Tomislava Sušca, a uz njih nastupili su i razni solisti i klape. Među uvaženim akterima koncerta našao se i VS "Lašvanske dive" HKC-a Nova Bila koje su nastupile s pjesmama: "Veselje ti navješćujem" i "Bjeli Božić".Voditeljica koncerta bila je program manager Hrvatskog kulturnog centra Anela Križanac.
U večernjim satima 14.prosinca 2017.godine, u sali Hrvatskog kulturnog centra, održan je tradicionalni božićni koncert Područne glazbene škole Jakova Gotovca u Novoj Biloj. nastupili su učenici svih razreda i to na odsjecima za klavir, harmoniku, gitaru, vijolinu i zborsko pjevanje. Program je bio bogat i raznovrstan u duhu Božića. Sala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta vjernom publikom koja godinama motivira i podržava naše malene glazbenike.
U Sarajevu je u četvrtak 29.studenoga 2017. s početkom u 19h održan Humanitarni koncert u organizaciji sestara Služavki Malenog Isusa. Koncert je, kako smo već naveli, humanitarnog karaktera. Sredstva koja su prikupljana namjenjena su školovanju djece u Stadlerova dječjeg doma Egipat. Koncert je upriličen u prostorijama Vrbosanskig nadbiskupskog sjemeništa, a uz mnoge druge, humanost na djelu pokazale su i Vokalni sastav "Lašvanske dive" ...
Na Svečanoj akademiji povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine koji je održan u petak, 24. studenoga 2017. godine u Centru za kulturu općine Travnik nastupile su i Lašvanske dive. Vokalni sastav “Lašvanske dive” Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila i ove su godine doprinijele obilježavanju ovog dana.
U srijedu, 15. studenoga 2017. godine Vokalni sastav “Lašvanske dive” HKC-a Nova Bila nastupile su u Vukovaru. Povodom obilježavanja 25. obljetnice pada Vukovara koji je postao simbol stradanja, ali i herojstva. Povodom obljetnice ovog strašnog stradavanja u Vukovaru je prikazan film “Bijeli put” kojemu su svoj doprinos dale Dive koje su na samom početku izvele pjesmu “Srebrena Bosna” uz solisticu Luciju Džepina te izazvale buru emocija ali i suza na licima publike.
U organizaciji Gradskog orkestra Stolac, a u okviru realizacije projekta ''Gradski orkestar Stolac ZA /3A Građansko zajedništvo i interkulturalnu saradnju''’, u dane 3., 4. i 5. 11.2017. godine organiziran je seminar. Na tom edukacijskom seminaru sudjelovali su i članovi naše limene glazbe "Lašva" HKC Nova Bila i to njih sedam. Program seminara: Prvi dan seminara posvećen je temi: Muzika/Glazba – kultura globalne komunikacije Drugi dan: Gradski orkestri i perspektiva razvoja zajednice Treći dan: ...
Članovi omladinske scene Kazališta mladih "Korifej" iz Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila sudjelovali su na kampu za mlade glumce pod nazivom "Ljubav prema glumi - ljubav prema ljudima". Voditelj kampa je bio redatelj i teatrolog Novica Bogdanović. Kamp je trajao od 25.10. do 1.11.2017.godine. Pored glumaca iz Nove Bile na kampu su bili još i glumci iz Mostara, Banja Luke, Bugojna i domaćini iz Kotor Varoša.
Predstava „Kraljica Bosne“ prema tekstu i režiji Anele Križanac odigrana je u subotu, 28. listopada u Studentskom domu Stepan Radić u Zagrebu, a predstavu je organizirao Klub bosanskih studenata. Anela Križanac je program manager Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila te je tako u Zagrebu predstavila i našu kuću ovom emotivnom i važnom predstavom za današnju Bosnu i Hercegovinu. "Ovim događajem ponosno sam predstavila Novu Bilu i Travnik te Hrvatski kulturni centar Nova Bila gdje radim kao kazališna redateljica", dodala je uspješna Anela.
Dvodnevnim bogatim programom, na platou Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila, obilježeno je 40 godina postojanja Nogometnog kluba Nova Bila. Hrvatski kulturni centar bio je tehnička i resursna potpora ovoj manifestaciji. Svoje prve utakmice u 1977. godini, dok se igralište u Novoj Biloj izgrađivalo, igrali su na travnjaku od FK “Lašva” s Doca.
Manifestacije


Glazbena škola


Mala škola puhačaPlesna škola


Limena glazba


Kazalište


 
     ANKETA
X-Poll
Hrvatski kulturni centar "Nova Bila" treba više da se bavi:

Njegovanjem tradicije
Uvezivanjem s drugim kulturnim institucijama
Edukacijom mladih
Ništa od navedenogPogledaj rezultate