Povijest

JAVNA USTANOVA HRVATSKI KULTURNI CENTAR  NOVA BILA osnovana je 1. lipnja 1995. godine.

Osnivač centra je Općinsko poglavarstvo Travnik sa sjedištem u Novoj Biloj. HKC Nova Bila je prva kulturna institucija u FBiH koja se osniva pod ovim imenom. Općinsko vijeće općine Travnik suglasnost za registriranje HKC-a dobilo je od Hrvatske Republike Herceg-Bosne i Ministarstva društvenih djelatnosti Mostar, te je na temelju suglasnosti ovog ministarstva centar registriran kod višeg suda Travnik te se tako uvrštava u red samostalnih institucija.

Prelaskom Općinskog poglavarstva Travnik sa sjedištem u Novoj Biloj u Travnik, centar postaje posve neovisan. Rad JU HKC Nova Bila počeo je u trošnoj zgradi starog restorana u Novoj Biloj, ali to nije predstavljalo prepreku za ostvarivanje ideja koje su donosili svi oni koji su se zalagali za početak rada HKC-a.

Idejni tvorci HKC-a bili su: Anto Spajić (prvi predsjednik Upravnog odbora HKC-a), Mirko Batinić (član), Marinko Matošević (član), fra Zoran Livančić (župnik) i Dragan Đido (prvi ravnatelj HKC-a koji i danas obavlja tu dužnost).

Na samom početku rada HKC-a, život u njegove prostorije unosile su razne sekcije. Prva od njih je Limena glazba ,,Lašva” Nova Bila koja je djelovala i prije, ali ne u okviru HKC-a; Amatersko kazalište Travnik, Glazbena škola, Tamburaški orkestar HKC-a ,,Lašvanske tamburice”, redakcija lista ,,Hrvatska misao”, Plesna škola, Mala škola puhača i dr.

U ovom trenutku u okviru Hrvatskog kulturnog centra djeluje 7 različitih organizacija i sekcija: Limena glazba ,,Lašva” Nova Bila, područni odjel Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca iz Novog Travnika, Kazalište mladih ,,Korifej”, Mala škola puhača, Vokalni sastav ,,Lašvanske dive”, Mala škola engleskog jezika te Dječji zbor ,,Radost” HKC-a.

Opravdanost ovakvog centra vidjela se već u prvoj godini postojanja. Dosljedno provođenje unaprijed postavljenih ciljeva opravdava sva sredstva i energiju koja je utrošena u izgradnju i ustrojstvo HRVATSKOG KULTURNOG CENTRA NOVA BILA.