Limena glazba “Lašva” Nova Bila

Limena glazba ”Lašva” Nova Bila utemeljena je 1974. godine. Njen osnivač je bila privredna organizacija Šipad ”SEBEŠIĆ” Nova Bila, a od 1995. djeluje u sklopu JU Hrvatski kulturni centar Nova Bila, čija je najistaknutija perjanica.

Trenutno brojimo oko 35 redovnih članova, a od osnutka kroz naše redove je prošlo dvjestotinjak glazbenika, profesionalaca i amatera. Redovite probe Limene glazbe godinama se već održavaju dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom nakon Svete mise. U sklopu limene glazbe djeluje i Mala škola puhača u kojoj djeca osnovnoškolskog uzrasta besplatno uče svirati puhačke instrumente te se pripremaju za članstvo u orkestru.

Limena glazba je jako aktivna te godišnje izvede respektabilan broj nastupa, na raznim manifestacijama od lokalnog nivoa do nastupa u inozemstvu. Posebno bi istaknuli nastupe na humanitarnim programima i već tradicionalni Božićni koncert ”Božić u Travniku” kojeg organiziramo dvanaestu godinu zaredom.  Sa svojom kvalitetom i statusom kojeg imamo uspjeli smo ostvariti nastup čak i u prijestolnici svjetske kulture, u Parizu, gdje smo glazbom promovirali našu Novu Bilu, Lašvansku dolinu i Bosnu i Hercegovinu.

Zalaganjem svojih članova, konstantnim glazbenim usavršavanjem i kvalitetom izvedbe postali smo najcjenjenija hrvatska glazbena skupina u srednjoj Bosni, koju se poziva da uveliča najeminentnije javne događaje i manifestacije u našoj regiji.

Tajnik i menadžer limene glazbe je Dragan Đido, predsjednik gospodin Marinko Matošević, a kapelnik profesor Josip Popović.

Kulturom u Europu, Dugo Selo-Zagreb. 08.12.2018
Busovača Mini basket, Limena. 02.06.2018.
Matura Novi Travnik. 25.05.2018.
Mature u Vitezu i Novom Travniku. 18.05.2018.
OŠ Nova Bila 70 godina, LG i LD. 16.05.2018.
Matura u Busovači. 11.05.2018.
Prvi maj, Limena glazba. 1. 5. 2018.
Uskrsni koncert Limene glazbe u crkvi u Novoj Biloj. 01.04.2018.