Predstavljamo članove žirija na 2. Regionalnom festivalu monodrame – inBox

Drugi po redu Regionalni festival monodrame – inBox održat će se od 1. do 4. rujna 2022. godine u Novoj Biloj te će okupiti brojna poznata imena iz svijeta kazališta i filma iz 4 zemlje regije: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Kao i prethodne godine festival se sastoji iz dva dijela: natjecateljskog programa za najbolju monodramu (u kojem će 5 glumaca izvesti svoje monodrame) te natječaja za izbor najboljeg teksta monodrame (koji je bio otvoren od 8.3. do 16.7.2022. godine). Pobjednike obje kategorije proglasit će tročlani žiri za svaku kategoriju posebnu.

Članovi žirija u natjecateljskom programu su: Miralem Ovčina, Maja Simonović Dino Rogić.

Članovi žirija za odabir najboljeg teksta monodrame su: Nataša Govedarica, Elvis Ljajić Ivana Pekušić.

➡️Miralem Ovčina

Urednik dramskog i dokumentarnog programa BHR 1, Bosna i Hercegovina. Od 1985. godine radi kao radio redatelj u Dramskom programu. Kao autor i redatelj realizirao je veliki broj projekata u gotovo svim žanrovima radiofonskog izraza. Specijaliziran je za radio dramu. Od 1995. do 1996. godine režirao je „Sarajevske priče“ u multimedijalnom projektu „Arka sudbina – Sarajevo – Kigali – Brisel“ koji je izveden u oktobru 1996. godine u Briselu. Kao asistent redatelja radio je na dokumentarnom filmu Danisa Tanovića „Buđenje“ a bio je asistent muzičke post-produkcije na filmu „Ničija zemlja“ Danisa Tanovića. 1997. godine bio je član međunarodnog žirija za radio dramu na PRIX ITALIA. Bio je redatelj radio dokumenta „Majka Mejra – tragovi do istine“ koji je osvojio prvu nagradu na međunarodnom festivalu radijskog stvaralaštva IRIB. Radio dokument „Ljudi beznađa“, dobio je nagradu za radijsku produkciju na konkursu za novinarsku nagradu „Nini Ćatić“ 2021. godine. Kao suradnik iz prakse predavao je dramsku radiofoniju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

➡️Maja Simonović: dramaturginja, Crna Gora

Rođena 1983. godine u Trebinju, odrasla je i živjela u Herceg Novom do odlaska na studije u Sarajevo, gdje je studirala dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti. Završila je specijalističke studije dramaturgije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju 2012. godine. Njen prvi roman “Poziv” izdat je 2018. godine. Živi u Budvi, gdje radi kao bibliotekarka na Zavičajnom odjeljenju Narodne biblioteke Budve i bavi se izučavanjem i prikupljanjem pisane kulturne baštine.

➡️Dino Rogić: glumac, Hrvatska

Rođen je 8. svibnja 1984. godine u njemačkom gradu Kölnu. Diplomirao je glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Uz kazališne uloge, ostvario je i zapaženiju ulogu u filmu “Superglued”. Televizijskoj publici predstavio se ulogom mladog radnika Mate Škopljanca u telenoveli “Larin izbor”. Igrao je i lik Jure Penave u seriji “Na granici” koja je zabilježila veliki uspjeh u regiji.

➡️Nataša Govedarica: dramaturginja, Srbija

diplomirala je dramaturgiju na sarajevskoj ASU. Nagrađena za radio-drame, za koautorstvo na predstavi «Hipermenzija» redateljice Selme Spahić, kao i dramaturgiju predstave Bobe Jelčića. Magistrica je ljudskih prava UniSa i Bolonji, specijalistički studij iz oblasti Novinarstva završila je na Media – plan institutu u Sarajevu. Autorica je objavljene teze o relaciji filma i ljudskih prava, kao i više angažiranih eseja. Njena posljednja objavljena studija «Srbija – zemlja nesigurne prošlosti» fokusirana je na teme revizionizma i tranzicijske pravde. Od 2008. godine živi u Beogradu. Od 2014. godine, kao direktorica forum ZFD u Srbiji, bavi se temama suočavanja prošlosti bave kroz umjetničku i medijsku produkciju i praksu, te aktivizam.

➡️Elvis Ljajić: dramski pisac, Bosna i Hercegovina

Rođen je u Sjenici (Srbija) 1983. godine. Trenutno je doktorand na Doktorskom studiju Književnost i kultura na istom fakultetu i bavi se istraživanjem kolektiva kao lika u bh drami. Piše tekstove o teatru i književnosti, njegovi tekstovi objavljivani su u časopisima Život, Sarajevske sveske, Fragment. Urednik je i jedan od suosnivača portala za književnu, teatarsku i filmsku kritiku Kritika, te je stalni suradnik časopisa za književnost i kulturu Život. Dobitnik je treće nagrade na 7. WHF za kratku priču Jagode, te Preporodove nagrade Alija Isaković za najbolji dramski tekst. Živi i radi u Sarajevu.

➡️Ivana Pekušić: dramaturginja, Hrvatska

Rođena u Splitu 1984. dramaturgiju studirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. 2017. godine osniva Udruženje “Novis” koje kroz obrazovne, kulturne i sportske aktivnosti promovira prava pripadnika marginaliziranih i ranjivih grupa ljudi. Kroz rad, po prvi put u BiH, u rad kulturnih institucija, uvodi audio deskripciju koja omogućava slijepoj i slabovidnoj publici ravnopravno praćenje kulturnih i umjetničkih sadržaja. Autorica je dva dramska teksta za djecu: “Suđenje Danu Lutalici” po motivima istoimenog teksta Sunčane Škrinjarić premijerno izvedenog u KMK u Travniku te “Glazbeno šaputanje”- u premijernoj izvedbi osoba s intelektualnim teškoćama u GKM- Split.