Ekološko-glazbeni dan na travničkoj tvrđavi korisnika projekta ,,Jačanje glazbenih sastava mladih u Novoj Biloj”

                                                                                                                      

Projektom, ,,Jačanje glazbenih sastava mladih u Novoj Biloj” radimo na povećanju kapaciteta pet glazbenih sastava i jednog kazalište mladih. Nositelj projekta je Limena glazba ,,Lašva” Nova Bila, a ciljna grupa su članovi sljedećih sastava:

  • Male škole puhača (Limene glazbe),
  • Radionice pjevanja VS Lašvanske dive,
  • Kazališta mladih Korifej,
  • Ansambla gitara HKC-a,
  • Dječjeg zbora ,,Radost”
  • Zbora Osnovne škole Nova Bila.

U subotu 10. listopada na Tvrđavi Stari Grad u Travniku održan je Ekološko-glazbeni dan u sklopu projekta ,,Jačanje glazbenih sastava mladih u Novoj Biloj”.

Na izletu je sudjelovalo 80-ak osoba, većinom članova ciljne grupe s kojima su bili voditelji sekcija i nekoliko roditelja onih najmlađih polaznika iz Dječjeg zbora ,,Radost”. Dan je bio sunčan i idealan za boravak na otvorenom, a pokazalo se, možda i posljednji takav ove jeseni u Travniku, tako da je maksimalno iskorišten za druženje, slušanje predavanja i povezivanje ciljne grupe – što je i bila svrha ove projektne aktivnosti.

Središnji dio izleta je bilo predavanje g. Slobodana Ličanina koje se sastojalo iz dve cjeline. U uvodu je predavač ukratko opisao (bogatu) povijest Travnika i lokaliteta na kojem smo se nalazili, naglasivši da je tvrđava sagrađena u 15. stoljeću za vrijeme bosanskih kraljeva te da je kroz naredna stoljeća nadograđivana i održavana tako da je danas jedna od najočuvanijih u cijeloj državi. Tvrđava Stari Grad, kako se danas službeno zove, kroz cijelu povijest Travnika bila je dominantna vizura ovoga nekada glavnog grada Bosne, što je Travnik bio od 1686. do 1850. za vrijeme stolovanja vezira. Nakon povijesnog uvoda predavač je polaznicima predstavio geografiju, floru i faunu travničkog područja, a središnji dio predavanja je bio naglasak na podizanju ekološke svijesti mladih ljudi te poticanje na kretanje u prirodi, napose na brojnim planinarskim stazama i lokalitetima Vlašića, koji je jedna od najpitomijih te površinom najvećih planina u BiH i kao takav vrlo prikladan za planinarenje.

Projekt ,,Jačanje glazbenih sastava mladih u Novoj Biloj” realizira se u sklopu projekta ,,Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo – EMBRACE”, kojeg financira Vlada Kraljevine Norveške, a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda – UNDP.

Ovim putem zahvaljujemo se donatoru projekta Vladi Kraljevine Norveške, kao i Zavičajnom muzeju Travnik koji upravlja Tvrđavom Stari Grad, vozačima prijevoznika ,,Nevistić” d.o.o., prodavnici pića ,,Bapi” d.o.o. iz Viteza te Caffe pizzeriji ,,Venezia” iz Novog Travnika na profesionalnoj usluzi.

Ekološko-glazbeni dan u Travniku. Izlet 10.10.2020.