Održana Izložba rukotvorina u organizacije udruge Naša zemlja i HKC-a Nova Bila

U nedjelju 19. kolovoza na platou ispred HKC-a održana je Izložba rukotvorina, koju je u suradnji s HKC-om Nova Bila organizirala udruga ,,Naša zemlja” iz Travnika. Ukupno 13 umjetnika na štandovima su izložili više stotina raznih umjetnina, rezbarija i skulptura od drveta, kristala, stakla i drugih materijala.

Mi u našoj sredini nismo niti svjesni koliko je među nama nadarenih ljudi. Umjetnika koji iz običnog komada drveta naprave Djelo. Jedan od njih je Fabijan Tomić, akademski slikar i skulptor iz Viteza, koji je završio Likovnu akademiju u Zagrebu. On je zajedno s Goranom Kovačem, stolarom i slikarem, i Stipom Fišićem od petka ujutro do subote navečer predvodio radionicu na kojoj su ti umjetnici običnom motornom pilom od običnih komada drveta napravili umjetnička djela (fotografije ispod).

   

Kao čovjeka koji je najviše ,,povukao” i uložio truda oko ove Izložbe, izdvojit ćemo našeg domaćeg Mirana Matoševića iz Nove Bile, bivšeg zaposlenika HKC-a, a sada vrijednog domara Osnovne škole Nova Bila. Miran je u Novoj Biloj poznat kao nadaren kovač, koji od željeza pravi razne predmete. Funkcionalne i oku lijepe.

U fotogaleriji dolje ispod možete pronaći ostale izlagače i njihove umjetnine, a sada ćemo ih ukratko predstaviti.

Mare Karin iz Viteza: Radi rukotvorine od kamena i kristala, razne vjerske predmete i nakite. Ovim poslom se bavi preko 5 godina.

Marija Dujmović. Ova autorica izrađuje narodne nošnje i nakit od češkog i turskog kristala. Dosad je posjetila brojne izložbe u regiji.

Goran Kovač iz Novog Travnika. Stolarstvom se bavi još od osnovne škole, a osim toga je i slikar. Do sada je imao samostalne izložbe u Neumu, Mostaru i Rankovićima. Njegov reljef sv. Bernarda u aluminiju  izložen je na kapeli kod PD KUK.

Kate Ponjević iz Novog Travnika. Njene slike u zlatovezu nalaze se diljem Europe, a stigle su i do Australije. Imala je izložbu u Livnu.

Jadranka Strukar iz Doca. Bavi se izradom predmeta ukrašenih špagom.

Ivanka Vidak iz Novog Travnika. Izradom dekupaža na drvetu, staklu i MDF-u bavi se preko deset godina.

Nevenka Mamuša iz Novog Travnika. Izrađuje slike u zlatovezu, a većinom ih predstavlja na božićnim sajmovima.

Tihomir Jurić iz Donjeg Putičeva. Rukotvorine i rezbarije od drveta radi preko 10 godina.

Marijan Skočibušić iz Novog Travnika. Također radi razne rukotvorine od drveta, a posjeduje 50 različitih suvenira.

Vlado Šafradin iz Viteza. Radi rezbarije od drveta i ukrasne boce. Ovim hobijem se bavi 4 godine, a njegove predmete možete naći na facebook stranici Suvenir Vitez Vlado Šafradin.

Zvjezdan Petrović. Radi prekrasne makete brodova.