Predstavom ,,Dimnjačar” Ljubomira Kerekeša otvoren natjecateljski program inBox festivala

U četvrtak, 7.9.2023., započeo je 3. Regionalni festival monodrame – inBox u Novoj Biloj i ako je suditi po odazivu publike tijekom prve večeri, ovogodišnji bi festival mogao biti i najposjećeniji dosad. U sjajnu atmosferu publiku su uveli Vokalni sastav „Lašvanske dive“ i Limena glazba „Lašva“ Nova Bila.

Osim što je inBox velik i važan događaj za općinu Travnik i razvoj kulturnog turizma općine, kako je to u uvodnom govoru naveo načelnik općine Travnik Kenan Dautović, ovo je festival koji je zapravo zalog za budućnost.

„Od prve godine do treće festival nije narastao za tri stepenice, nego za sedam. To se vidi po obujmu organizacije, ali najviše po odazivu publike. I lani, a evo i ove godine. Osim toga, jako smo ponosni i na to što ove godine imamo i Kid’s inBox. Riječ je o posebnom i bogatom programu koji je namijenjen našim najmlađima“, istaknula je direktorica festivala Anela Križanac na otvaranju, „jer upravo su oni ti kojima ovaj festival ostaje. Oni će rasti uz njega i nadamo se da će poslužiti djeci kao platforma na kojoj će učiti kako raditi na organizaciji jednog ovakvog događaja“.

Publici se obratio i ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Kantona Središnja Bosna Bojan Domić koji se posebno zahvalio publici zbog koje festival iz godine u godinu uspješno raste i postaje prepoznatljiv događaj Travnika i travničkog kraja.

Festival je otvorila predstava Ljubomira Kerekeša „Dimnjačar“. Riječ je o predstavi koja je, s više od 1350 igranja, zaradila status najizvođenije predstave u Hrvatskoj. S britkim humorom koji nije štedio ni bilo koju društvenu zajednicu, a ponajmanje političare, Kerekeš je osvojio publiku i festival otvorio – sa stilom.

U petak su na programu dvije predstave: „Marso“ s Nikolom Milakovićem (Srbija) te „Američki san“ s Elmirom Krivalićem iz BiH. Natjecateljski dio programa započinje u 20:30 na platou HKC-a „Nova Bila“.