Realiziran prvi dio projekta ,,Pjesmom od Bosne do Slavonije”

Limena glazba ,,Lašva’’ Nova Bila, Osječki puhački orkestar i Vokalni sastav Lašvanske dive u subotu 24. rujna održali su zajednički koncert na Trgu slobode u Osijeku. Koncert je organiziran kao prva aktivnost projekta ,,Pjesmom od Bosne do Slavonije”, čiji nositelj je Limena glazba ,,Lašva” Nova Bila. Naredni korak je organiziranje koncerta u Travniku ili Novoj Biloj na kojem ćemo ugostiti naše nove prijatelje i partnere iz Osijeka te time zaokružiti projekt.

Cilj projekta ,,Pjesmom od Bosne do Slavonije” je održavanjem zajedničkih koncerata u dva grada povezati glazbene sastave iz Nove Bile i Osijeka (Bosne i Slavonije), te tako dati doprinos kulturnom povezivanju Hrvata iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, kao i jačanju glazbene kulture u navedenim sredinama.

Koncert u Osijeku održan je na lijepo uređenom Trgu slobode u centru Osijeka, trajao je sat i pol, a osječka publika svojim je pljeskom i emocijom znala nagraditi glazbenike iz tri sastava. Posebno emotivan bio je sami završetak koncerta kada je izvedena pjesma Srebrena Bosna, svojevrsna himna Hrvata Središnje Bosne, čiju su emociju Osječani prepoznali te dugotrajnim i dostojanstvenim pljeskom zatvorili koncert.

Nakon koncerta predstavnici dva orkestra su jedni drugima uručili prigodne poklone, te je uslijedilo zajedničko druženje glazbenika uz večeru u prostoru Dobrovoljnog vatrogasnog društva Osijek Gornji Grad, gdje je potpisan Sporazum o suradnji između Limene glazbe ,,Lašva” Nova Bila i Osječkog puhačkog orkestra. Sporazum su potpisali predsjednik Limene glazbe ,,Lašva” Nova Bila g. Marinko Matošević i tajnik Osječkog puhačkog orkestra g. Željko Batrnek, a njime je otvoren daljnji put ka nadogradnji ove već uspješne suradnje.

Ovom prilikom želimo se zahvaliti kolegama iz Osječkog puhačkog orkestra, koji su se svojski potrudili organizirati ovaj koncert, kojim smo svi iznimno zadovoljni, a nama ostaje uzvratiti domaćinstvo na jednak način.

Također se želimo zahvaliti našim divnim domaćinima iz šokačkog imanja u kojem sve miriše na tradiciju – Acin salaš u Tordincima nedaleko od Osijeka, gdje smo prenoćili te imali – a kako drugačije nego obilan i ukusan – slavonski doručak i ručak.

Dan nakon koncerta članovi Limene glazbe ,,Lašva” Nova Bila i VS Lašvanske dive iskoristili su za posjet centru Vukovara i Vukovarskom vodotornju, simbolu hrvatskog zajedništva i herojstva toga grada.

Prijevoznik do Slavonije bila je uvijek pouzdana agencija Divan Karupović iz Travnika.

Projekt ,,Pjesmom od Bosne do Slavonije’’ podržali su: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Kantona Središnja Bosna, na čijem (vjerujemo opravdanom) povjerenju se zahvaljujemo. Također, se zahvaljujemo i Općini Travnik, koja godinama prepoznaje i podržava rad Limene glazbe ,,Lašva’’ Nova Bila i Vokalnog sastava Lašvanske dive, a mi joj to vraćamo, između ostalog, i ovakvim projektima u kojima pronosimo ime i kulturu Travnika.

Projekt ,,Pjesmom od Bosne do Slavonije''. 24.-25.9.2022.