Održana 28. obljetnica Bijelog puta za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu. Nastupili Limena glazba i VS Lašvanske dive.

U nedjelju 19. prosinca u Župnoj crkvi Svetog Duha u Novoj Biloj održan je središnji dio 28. obljetnice Bijelog puta. Svetu misu vodio je fra Velimir Valjan, aktivni sudionik i jedan od inicijatora Bijelog puta. Fra Valjan je između ostaloga posebno istaknuo hrabrost i požrtvovnost vozača konvoja, koji su u tom pothvatu riskirali svoje živote, a jedan od njih je nažalost i smrtno stradao. Riječ je o Anti Vlaiću čije ime danas nosi jedna ulica u Novoj Biloj, a prije mise položeni su vijenci pokraj njegove biste.

Nakon mise upriličen je svečani program. U glazbenom dijelu nastupili su:

Margareta Pitić, učenica Srednje glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik, u klasi prof. Anamarije Marić. Uz glasovirsku suradnju prof. Anite Laštro, Margareta je na violini odsvirala skladbu „Malaguena“ autora P. de Sarasate.

Limena glazba „Lašva“ Nova Bila i VS „Lašvanske dive“ uz solisticu Ivanu Janko Stupar izveli su skladbu „Srebrena Bosna“, za koju je tekst napisao dr. Slobodan Lang, a glazbu Ranko Boban.

Vokalni sastav „Lašvanske dive“ uz solisticu Ivanu Janko Stupar i glasovirsku pratnju prof. Josipa Popovića izveo je skladbu „Ovo je naša krv“.

Fra Emanuel Josić uz pratnju Limene glazbe ,,Lašva” Nova Bila izveo je pjesmu „To je tvoja zemlja“.

Nazočnima su se obratili g. Marinko Matošević, predsjednik udruge ”Čuvarica tradicije” Nova Bila koja je organizirala obljetnicu, a potom i g. Ivan Sabolić, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini i izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske.

Istaknut je golemi značaj humanitarnog konvoja u teškim vremenima za Hrvate Lašvanske doline, te naglašene njegove poruke ljudske solidarnosti i pomoći, koje odjekuju i danas – 28 godina od njegovog dolaska u Novu Bilu i Lašvansku dolinu.

Nakon ovog središnjeg dijela obljetnice upriličen je domjenak u salonu Maja u Novoj Biloj.

28. obljetnica Bijelog puta. 19.12.2021.