Prilog BHRT-a o Prvom regionalnom festivalu mondrame – inBox

Regionalni festival monodrame „InBox” je manifestacija natjecateljskog karaktera pokrenuta s ciljem popularizacije monodrame kao oblika scenskog stvaralaštva i afirmiranja BiH i regionalnih akademskih glumaca, dramaturga i redatelja.

Ovogodišnji „InBox“ održan je od 16. do 19.09.2021. u Novoj Biloj, na vanjskom i unutrašnjem prostoru HKC-a Nova Bila. Festival su činile tri programske komponente: dvije natjecateljske i revijalni dio. Natjecateljski dio činili su: natječaj za najbolji autorski tekst monodrame te izbor za najbolje izvedenu predstavu/monodramu festivala.

Natječaj za najbolji tekst bio je otvoren od 24.02. do 10.08.2021. Pristigla je ukupno 51 monodrama autora iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije, a stručni žiri u sastavu: Josip Mlakić (pisac i predsjednik žirija), Maja Simonović (dramaturginja i spisateljica) te Dragan Komadina (dramaturg, pisac i redatelj) – najboljim tekstom je proglasio ,,Prodavnicu budućnosti” autora Vahida Durakovića. Po tom tekstu nastat će predstava koja će se sljedeće godine izvesti u sklopu natjecanja za najbolju predstavu/monodramu festivala.

U natjecateljskom dijelu za najbolju predstavu (monodramu) nastupili su sljedeći glumci:

– DANICA GRUBAČKI (Srbija) – ,,Ovo nije državni posao” (naziv predstave)

– ĐURĐA VUKAŠINOVIĆ (BiH) – ,,Edith Piaff”

– IVAN OŽEGOVIĆ (Hrvatska) – ,,Deset pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života”

– TARIK FILIPOVIĆ (Hrvatska) – ,,Ćiro”

– MARTA BEREŠ (Srbija) – ,,One girl show”

Nakon izvođenja ovih pet odličnih predstava u tri dana, tročlani stručni žiri proglasio je Tarika Filipovića dobitnikom nagrade za najbolju predstavu Prvog regionalnog festivala monodrame. Stručni žiri činili su: književna kritičarka i teatrologinja prof. Sanja Nikčević (Hrvatska), teatrologinja Tina Laco (BiH) i novinar Dževdet Tuzlić (BiH).

U revijalnom dijelu programa (ceremonija otvorenja i zatvorenja festivala) sudjelovali su glazbeni sastavi HKC-a: Limena glazba ,,Lašva’’ Nova Bila i Vokalni sastav Lašvanske dive. Kraj revijalnog dijela programa, a ujedno i festivala, bila je komedija ,,Prekvalifikovana” bosansko-hercegovačke glumice Sanele Krsmanović-Bistrivoda.