Tarik Filipović i Marta Bereš u trećoj noći festivala zatvorili natjecateljski dio inBox-a

Tarik Filipović i Marta Bereš obilježili su treću festivalsku večer (18. rujna) s predstavama „Ćiro“ „One girl show“, čime je završen natjecateljski dio programa na Regionalnom festivalu monodrame „inBox“.

Program trećeg dana festivala otvoren je s interaktivnim književnim predavanjem prof. Sanje Nikčević pod nazivom ,,Istine i laži o kanonu”, u kojem se prof. Nikčević osvrnula na proces, te društveno-političke uzroke i posljedice mijenjanja književnog kanona kroz povijest, a pogotovo u razdoblju od kraja II. svjetskog rata pa do danas. Prof. Sanja Nikčević, predsjednica žirija za izbor najbolje monodrame festivala, poznata je hrvatska književna kritičarka i teatrologinja.

Natjecateljski dio večeri otvorio je Tarik Filipović sa svojom monodramom „Ćiro“ posvećenom legendarnom Travničaninu i „treneru svih trenera“ Miroslavu Blaževiću-Ćiri. Iako nije prvi put da s njom dolazi u travnički kraj, gotovo nikada brojnija publika na platou HKC-a, pokazala je kako je predstava o njihovom sugrađaninu uvijek dobrodošla.

– Da se izrazim nogometnim rječnikom, svaka ova predstava je kao utakmica. Iako je u jednu ruku igram s lakoćom, svaki put moram dati sve od sebe. Posebice zato što je ljude jako teško iskreno nasmijati, a ova predstava je stvorena, između ostalog, upravo radi toga – komentirao je Filipović „Ćiru“, dodavši kako je godinu dana slagao kockice za predstavu te kako je sve u njoj istina.

Nakon „Ćire“ na sceni je uslijedila „One girl show“, monodrama u izvedbi Marte Bereš.

– Predstava nije bazirana samo na istinitim događajima iz mog života, nego i na mojim lažima. Ovu sam predstavu odigrala već gotovo devedeset puta tijekom čega je bilo najrazličitijih reakcija – od odlaska publike na pola do situacija u kojima se gledatelji vraćaju predstavi po deseti put – osvrnula se Bereš.

inBox, 18.09.2021.