Članovi žirija za najbolji tekst monodrame

JOSIP MLAKIĆ

Predsjednik žirija za najbolji tekst monodrame na ovogodišnjem Festivalu je naš pisac Josip Mlakić. Rođen 1964. u Bugojnu, BiH. Po zanimanju diplomirani inženjer strojarstva. Živi u Gornjem Vakufu – Uskoplju, BiH. Pisanjem se bavi od početka 90-ih godina prošlog stoljeća, a prvu knjigu je objavio iza rata u BiH (zbirka priča Puževa kućica, 1997.)

Do sada je objavio 4 zbirke priča, jednu zbirku pjesama i 11 romana. Najpoznatiji je po romanesknoj trilogiji koju čine romani Psi i klaunovi (2006.), Živi i mrtvi (2002.) i Kad magle stanu (2000.) koji tematiziraju bošnjačko-hrvatski rat u Bosni i Hercegovini. Dobio je cijeli niz književnih nagrada, uključujući Nagradu Gjalski, Ivan Goran Kovačić i Godišnju nagradu Vladimir Nazor.

Bavi se i pisanjem filmskih scenarija. Po njegovim scenarijima snimljena su 4 dugometražna igrana filma od kojih je najpoznatiji Živi i mrtvi koji je režirao Kristijan Milić. Za scenarij “Imena višnje” Branka Schmidta dobio je Zlatnu arenu na 62. Pula Film Festivalu.

MAJA SIMONOVIĆ

Maja Simonović je rođena 1983. godine u Trebinju, odrasla je i živjela u Herceg Novom do odlaska na studije u Sarajevo, gdje je studirala dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti. Završila je specijalističke studije dramaturgije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju 2012. godine. Njen prvi roman “Poziv” izdat je 2018. godine. Živi u Budvi, gdje radi kao bibliotekarka na Zavičajnom odjeljenju Narodne biblioteke Budve i bavi se izučavanjem i prikupljanjem pisane kulturne baštine.

DRAGAN KOMADINA

Rođen u Mostaru 1974. godine bosanskohercegovački je dramaturg, dramski pisac i dramski pedagog. Autor je niza dramskih tekstova (Ravna ploča,Drang nach Westen, Dust Killer, Ajmo na fuka i dr.) praizvedenih u teatrima Sarajeva, Zenice i Mostara. Kao dramaturg surađivao je s mnogim redatelji(ca)ma (Dino Mustafić, Selma Spahić, Scott Fielding, Lajla Kaikčija, Tanja Miletić Oručević, Ivan Leo Lemo, Robert Raponja).

Za svoj spisateljski i dramaturški rad u kazalištu nagrađivan je na brojnim bosanskohercegovačkim festivalima (Kazališne Igre Jajce, Festival bh drame Zenica i Susreti kazališta Brčko). Docent je na Odsjeku za dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu te umjetnički savjetnik u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru.

Za najbolji tekst monodrame među 50 pristiglih tekstova proglašen je “Prodavnica budućnosti” autora Vahida Durakovića. Dodjela nagrade i službeno proglašenje bit će posljednjeg dana festivala u nedjelju 19. rujna.