Na manifestaciji ,,Dani Fra Marijana Šunjića” nastupile VS Lašvanske Dive. Izvedena predstava ,,Svjetlo Bosne otužne” u režiji Anele Križanac.

U petak 20. kolovoza Lašvanske dive su nastupile na svečanom obilježavanju 160. obljetnice smrti Fra Marijana Šunjića. Ovim povodom napravljena je i bista Fra Marijana Šunjića, koja je otkrivena nakon izvedbe pjesme uglazbljene upravo za ovu prigodu.

U sklopu manifestacije izvedena je predstava ,,Svjetlo Bosne otužne” fra Velimira Valjana, koju je režirala Anela Križanac. Predstava govori o velikom bučićkom sinu biskupu fra Marijanu Šunjiću, te o životu katoličkog naroda pod osmanskom vlašću.

Dive ističu kako su ponosne što je njima pripala čast premijerno izvesti pjesmu “Fra Marijane Šunjiću” za koju je tekst napisala profesorica Gordana Glavaš, dok je glazbeno nadahnuće djelo našeg dragog profesora Josipa Dujmušića. Konačno je ostvarena Josipova dugogodišnja želja da uglazbi pjesmu za našeg velikana.

Solo dionice pjevala je članica Diva Ivana Janko Stupar koja je također svirala i pratnju na gitari, a pratnja na violini bila je Matea Popović. Pjesma je svojevrsna zahvalnica koja završava stihom: ” S franjevačkim redom Hrvati ti kliču – HVALA TI HVALA MARJANE ŠUNJIĆU.” Uvjereni smo kako će pjesma zaživjeti i biti rado pjevana u Bučićkoj župi, a i šire.

Nama, Lašvanskim Divama bila je neizmjerna čast premijerno izvesti ovu predivnu pjesmu. Veliko HVALA župniku fra Marinku Didaku na odličnoj organizaciji svih ovih dana, a posebno na prilici koju je dao nama i pozivu da nastupimo u obilježavanju 160. obljetnice smrti Fra Marijana Šunjića. I naravno, HVALA našoj voditeljici profesorici Nanareli Bajo i svim članicama na uloženom trudu koji je bio neophodan za realizaciju ovog nastupa, ističu iz Vokalnog sastava Lašvanske dive.

 

Fotografije: VS Lašvanske dive, Notra.ba