Sažetak aktivnosti HKC-a u prvih pet mjeseci 2021.

Donosimo pregled provedenih aktivnosti HKC-a i njegovih sekcija u prvih pet mjeseci ove godine, kao i plan aktivnosti koje će se realizirati u narednom periodu.

Ova godina je kao i prošla bila jako izazovna za djelovanje kulturnih udruženja, a to se posebno odnosi na javne nastupe. Tako da naše sekcije nisu izvele mnogo live nastupa, kao što je to bio slučaj u vremenu prije pandemije. Međutim, sve sekcije su održale svoj rad na probama te spremne i ojačane dočekuju skorašnje nastupe.
 
Ističemo kako smo u proteklom vremenu dosta aktivnosti realizirali na online principu. Uvjeti su zahtijevali da svoj rad prilagodimo, a mi smo to i učinili, u velikoj mjeri zahvaljujući tome što raspolažemo kvalitetnim ljudskim i tehničkim resursima potrebnim za snimanje i produciranje kulturnih sadržaja.

 

Aktivnosti prema sekcijama:

Limena glazba ,,Lašva” Nova Bila

 • Redovite probe dva puta tjedno s članovima orkestra Limene glazbe i polaznicima Male škole puhača (dječja sekcija Limene glazbe)
 • U planu je bio nastup u sklopu manifestacije ,,Dani općine Travnik” (defile Bosanskom ulicom), međutim aktivnost je otkazana zbog pogoršanja zdravstvene situacije. Zbog nepovoljne zdravstvene situacije također je otkazan Uskršnji koncert u crkvi u Novoj Biloj te nastupi za Prvi maj u Novom Travniku, Novoj Biloj i Vitezu.
 • U ovom trenutku u procesu je snimanje i produciranje obrade pjesme ,,Kad bulbuli pjevaju” travničkog kantautora Seida Memića Vajte. Nakon audio snimanja uslijedit će snimanje spota za pjesmu na poznatim travničkim turističkim znamenitostima. Pjesma i spot će biti proljetni poklon Travničanima.
 • Defile orkestra u Novom Travniku 14.06. povodom Dana općine Novi Travnik.

Osnovna glazbena škola

 • U utorak 16. veljače učenici Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik – PO Nova Bilasu zajedno s polaznicima Dječjeg zbora ,,Radost” obilježili maškare.
 • Povodom Dana općine Travnik planiran je koncert učenika OGŠ: Područni odjel u Novoj Biloj. Koncert se trebao održati u sali HKC-a 26. ožujka, ali je otkazan zbog pogoršanja zdravstvene situacije.
 • U subotu 8. svibnja održano je  školsko natjecanje Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik na kojem su sudjelovali učenici iz svih područnih odjela te škole. Iz Područnog odjela Nova Bila, u klasi prof. Andrijane Lončarević, četiri učenice (Borna Ćurak, Doris Popović, Ena Dujmović i Mia Dražetić) su nagrađene I. nagradom. U klasi prof. Ljiljane Marić I. nagradu osvojila je Matea Popović.
 • Učenice Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik: Područni odjel Nova Bila, u disciplini glasovir solo (klasa Andrijana Lončarević, prof.), sudjelovale su na 23. Otvorenom Federalnom natjecanju učenika i studenata glazbe. Natjecanje je održano u online format, a 4 učenice našeg područnog odjela (Borna Ćurak, Doris Popović, Ena Dujmović i Mia Dražetić) osvojile su II. i III. nagrade.
 • U šestom mjesecu u planu je održavanje dva solistička koncerta učenika Srednje glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik, Karle Dražetić i Luke Popovića.

Kazalište mladih ,,Korifej”

(5.veljače 2021.) Emisija Eho Travnika koja je snimana u HKC-u, a u kojoj je gostovala Anela Križanac, program menadžer HKC-a. Emisija je prezentirala dugogodišnji rad Kazališta mladih „Korifej“ i Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila.

(16.veljače 2021.) Emisija Sarajevo Art koja je snimana u Pozorištu mladih u Sarajevu, a u kojoj je gostovala Anela Križanac, program menadžer Centra i direktorica Regionalnog festivala monodrame inBox. U spomenutoj emisiji Anela je najavila veliki projekt HKC-a i KMK-a ,,inBox”.

(20.veljače 2021.) Potpisan je sporazum o suradnji s eminentnim zagrebačkim kazalištem Teatar GAVRAN. Osnovni ciljevi sporazuma su:

 • nastavak suradnje,
 • poticanje svojih djelatnika i umjetnika na davanje uzajamne profesionalne i stručne pomoći,
 • organiziranje zajedničkih projekata u vidu kazališnih predstava, književnih promocija,festivala i sl.
 • međunarodna gostovanja i razmjena djelatnika i umjetnika u svrhu suradnje na zajedničkim projektima

(24. veljače 2021.) Održana je press konferencija u sarajevskom Pozorištu mladih na kojoj je najavljen Regionalni festival monodrame inBox te gosti i Organizacijski odbor festivala.

(24. veljače 2021.) Festival inBox raspisao je Regionalni natječaj za najbolji tekst monodrame. Do sada je na natječaj pristigao 21 tekst iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Članovi stručnog žirija za najbolji tekst monodrame su: književnik Josip Mlakić (BiH), profesor dramaturgije Dragan Komadina (BiH) i književnica i dramaturginja Maja Simonović (Crna Gora)

(25.ožujka 2021.) U sklopu manifestacije Dani općine Travnik u planu je bilo igranje predstave za djecu „Aska i vuk“, no zbog pogoršane epidemiološke situacije na razini cijele države predstava je tada otkazana.

(7. svibnja 2021.) Emitirana je emisija „Riječ na riječ“ u kojoj je gostovala Anela Križanac, program menadžer Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila. U emisiji je predstavila rad našeg Centra i svih sekcija. Također, govorila je o svim svojim dosadašnjim projektima i onima koji su planirani za buduća vremena.

(24. svibnja 2021.) Službeno potvrđen natjecateljski program Regionalnog festivala monodrame inBox s pet predstava (dvije iz Republike Hrvatske, dvije iz Srbije i jedna iz Bosne i Hercegovine).

(28.svibnja 2021.) Kazalište mladih „Korifej“ sudjeluje na webinaru Stvaranje kazališta u organizaciji Matice Hrvatske. Webinar će se održavati od 28. svibnja do 26. lipnja 2021. preko platforme Zoom. Webinar vodi ugledna hrvatska redateljica Nina Kleflin. Uz edukaciju teatarskih profesionalaca, webinar ima za cilj umrežavanje i stvaranje suradnje između kazališnih skupina hrvatskog iseljeništva iz cijeloga svijeta.

(14.lipnja 2021.) Planirano je igranje predstave za djecu Kazališta mladih Korifej „Aska i vuk“ u Katoličkom školskom centru Petar Barbarić u Travniku.

VS Lašvanske dive

 • Snimanje druge autorske pjesme ,,Uz tebe smo Bosno i Hercegovino” (Tekst i glazbu napisala članica Diva Ivana Stupar Janko).
 • Dive će sudjelovati u snimanju prve autorske pjesme Udruge Čuvarica tradicije. Pjesma nosi naziv ,,Oj, korita”. Tekst i glazbu napisala Marijana Dujmušić.
 • Nastup na Dolcu na koncertu ,,Zvona Doca moga” 11.06.2021.
 • Nastup na III. Etno Festu ,,Moj Ivane” na Kupresu 03.07.2021.

Dječji zbor ,,Radost’’

 • Redovite probe svakog ponedjeljka
 • Polaznici zbora zajedno s učenicima OGŠ obilježili maškare u utorak 16.02. u HKC-u.
 • Za Dane općine Travnik planiran solistički koncert Dječjeg zbora „Radost“ pod nazivom ,,Djeca pjevaju svome gradu”. Trebao se održati 29. ožujka u Centru za kulturu općine Travnik, ali je otkazan zbog pogoršanja zdravstvene situacije.

Od ostalih aktivnosti HKC-a izdvajamo:

 • Nakon višetjednog rada 16. veljače 2021. postavljen je promotivni banner, kojeg je Hrvatski kulturni centar Nova Bila darovao lokalnoj zajednici. Na promotivnom prostoru nalaze se sve obrazovne, kulturne i športske organizacije u Novoj Biloj – ukupno 17 organizacija (škole, ustanove, udruge, športski klubovi, sekcije i društva). Banner je grafički izradio Kristijan Perić i Impressum, a metalna konstrukcija je djelo Mirana Matoševića.
 • Sastanak djelatnika HKC-a Nova Bila s novoizabranim načelnikom Travnika g. Kenanom Dautovićem, 20. travnja 2021. Predstavljen rad i planovi za buduće aktivnosti HKC-a.
 • U srijedu 26. lipnja održana je promocija knjige ,,Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori, geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu” autora Blanke Matković i Stipe Pilića. Predstavljači knjige su bili: mr.sc. Blanka Matković, Stipe Pilić prof. i Nikola Lovrinović prof. Organizator predstavljanja knjige bila je Udruga fra Marko Dobretić.