Anela Križanac vodila ceremonije otvaranja i zatvaranja 39. Kazališnih/pozorišnih igara BiH održanih u Jajcu

Program menadžer Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila i voditeljica Kazališta mladih „Korifej“, dramaturginja Anela Križanac bila je voditeljica Svečane ceremonije otvaranja Kazališnih/pozorišnih igara u Jajcu te Svečane ceremonije zatvaranja i dodijele nagrada 39. Kazališnih/pozorišnih igara BiH.

Iznimna nam je čast da je naša djelatnica voditeljica najstarijeg kazališnog festivala u Bosni i Hercegovini, te da naš centar sa svojim ljudskim i programskim kapacitetom nastupa na državnim manifestacijama.

Rame uz rame s profesionalnim kazališnim kućama iz BiH stajala je djelatnica našega centra te nas predstavila kao reprezentativna kulturna djelatnica iz Hrvatskog kulturnog centra i općine Travnik.
U nastavku donosimo odluku stručnog ocjenjivačkog suda za 39. Kazališne/pozorišne igre u Jajcu.

 

ODLUKE STRUČNOG ŽIRIJA 39. POZORIŠNIH/KAZALIŠNIH IGARA

Žiri 39.pozorišnih/kazališnih igara, u sastavu Maja Lasić, Damir Altumbabić i Dubravka Zrnčić-Kulenović, odgledao je svih pet predstava koje su bile u programu glavne selekcije Igara i konstatirao sljedeće:

Iako se organizacija Igara odvijala pod izvanrednim okolnostima, svi teatarski sudionici zaslužuju priznanje što su svojim sudjelovanjem omogućili kontinuitet Festivala i ispunili namjeru organizatora.

Vidno je da se pandemija odrazila na rad kao i na repertoar bosanskohercegovačkih teatara, pa je to, vjerojatno jedan od razloga što niti jedna predstava nije zasnovana na suvremenom tekstu, te što su produkcijski predstave bile manje zahtjevne, ali sve to nije utjecalo na angažman i radost igre svih ansambala.

Nedolazak jedne predstave, iz opravdanih razloga, okrnjila je ovogodišnju selekciju što utiče na objektivnost vrednovanja sveukupne teatarske sezone u BiH.

Iz svega navedenog proizašle su sljedeće odluke Žirija:

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se Narodnom pozorišta Tuzla za predstavu „Pijana noć 1918“ po tekstovima Miroslava Krleže i Tene i Ive Štivičića u režiji Gradimira Gojera.
Iako je radnja smještena u 1918. godinu, predstava u potpunosti korespondira sa ovim vremenom i progovara o problemima koji se na ovim prostorima vjekovno ponavljaju što potvrđuje svevremenost i univerzalnost Krležinih djela. Simbioza starijih i mlađih glumica i glumaca rezultirala je razigranom i angažiranom igrom i dobrom dinamikom koju su uspješno vodili redatelj Gradimir Gojer i njegov asistent Kemal Bašić. Posebno bitan element predstave je muzika koja je u funkciji igre i samog ritma predstave, kao i kostimografska rješenja koja kroz blagu i primjerenu stilizaciju doprinose potpunom ostvarenju koncepta predstave.

Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se Gradimiru Gojeru za predstavu „Pijana noć 1918.“ Narodnog pozorišta Tuzla
Nagrada za najbolju kostimografiju dodjeljuje se Vesni Teodosić za kostime u predstavi „Pijana noć 1918.“ Narodnog pozorišta Tuzla
Nagrada za najbolju muziku dodjeljuje se Denisu Hadžiću u predstavi „Pijana noć 1918.“ Narodnog pozorišta Tuzla
Nagrada za najbolju scenografiju dodjeljuje se Dragani Purković Macanza zanimljivu arhitektoniku scene u predstavi „Škola za žene“ Žana Baptiste Molijera, u režiji Đurđe Tešić, u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke
Nagrada za najbolju dramaturgiju dodjeljuje se Vedrani Božinović za dramaturški postupak i suradnju sa redateljicom Lajlom Kaikčijom na konceptualnosti i dosljednosti predstave „Dogville“ Larsa von Triera, u izvedbi Narodnog pozorišta iz Sarajeva
I nagrade za najbolja glumačka ostvarenja, koja su na ovim 39.pozorišnim/kazališnim igrama, dala posebnu radost i vitalitet predstavama, s razlogom ostavljamo za kraj, jer se osjetio poseban agon i želja za igrom koja je opstruirana zadnjih mjeseci stanjem pandemije. Žiri dodjeljuje sljedeće glumačke nagrade:
Nagrada za najbolju mladu gumicu dodjeljuje se Sadiki Kahrimanović za glumački angažman u predstavi „Pijana noć 1918.“ u izvedbi Narodnog pozorišta Tuzla

Najgrada za najbolja glumačka ostvarenja dodjeljuju se:

Nerminu Omiću za ulogu Vesovića u predstavi „Pijana noć 1918.“ Narodnog pozorišta Tuzla

Anji Ilić za ulogu Anjese u predstavi „Škola za žene“ Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka

Amri Kapidžić za ulogu Grace u predstavi „Dogville“ Narodnog pozorišta Sarajevo

Glumačkom ansamblu predstave „Identitluk“ Hrvatskog narodnog kazališta, Narodnog pozorišta i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara

Za glumačko partnersku igru Deanu Batozu i Aleksandru Stojkoviću u predstavi „Nije čovjek ko ne umre“ u izvedbi Pozorišta Prijedor

Žiri je sve nagrade donio jednoglasno.

U Jajcu 2.septembar 2020.

Žiri:

Maja Lasić …………………………………..

Damir Altumbabić ………………………

Dubravka Zrnčić-Kulenović, predsjednica………………………..