U sklopu posjete Središnjoj Bosni delegacija Vlade Republike Hrvatske posjetila HKC Nova Bila

Danas smo u HKC-u ugostili delegaciju iz Republike Hrvatske koju smo upoznali s radom i rezultatima naših sekcija. U posjeti su bili: gđa Zdravka Bušić, nositeljica liste HDZ-a za XI. Izbornu jedinicu na izborima za Sabor Republike Hrvatske, te članovi Kabineta državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske gđa Žana Ćorić i g. Ivan Zeba.

Gđa Bušić istaknula je važnost integralnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj te potrebu jačanja suradnje kroz projekte bitne za opstojnost i razvitak Hrvata u BiH, koje će Vlada RH nastaviti podupirati.

Govoreći o Hrvatskom kulturnom centru Nova Bila gđa Bušić je pohvalila naš rad i mnogobrojne sekcije te istaknula kako je HKC ustanova koja njeguje, čuva i promovira kulturnu baštinu Hrvata iz Središnje Bosne, naglasivši ,,živjet će hrvatski narod, živjet će Središnja Bosna dok je ljudi kao što ste vi”.

Delegaciji Vlade Republike Hrvatske zaposlenici HKC-a prezentirali su rad Centra koji ove godine slavi 25 godina djelovanja te okuplja sedam kulturnih sekcija. Ravnatelj HKC-a Dragan Đido naglasio je važnost kulture za razvoj hrvatskog bića u Središnjoj Bosni – jer bez kulture, koja je neodvojivi dio obrazovanja, nema niti razvoja.

Projekt menadžer HKC-a Marko Zovko predstavio je projekte HKC-a, koje je u prethodnih pet godina podržala Vlada RH preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Riječ je o pet projekata ukupne vrijednosti 239.000,00 kuna, a među njima se ističe projekt ,,Rekonstrukcija krova na zgradi JU HKC-a Nova Bila”, u kojem će se uskoro krenuti s izvođenjem radova. Također, ravnatelj Osnovne škole Nova Bila i kapelnik Limene glazbe ,,Lašva” Nova Bila Josip Popović predstavio je projekte OŠ Nova Bila realizirane s potporom Vlade RH..

Ovim putem HKC Nova Bila i OŠ Nova Bila ističu svoju zahvalnost Vladi RH na potpori i prepoznavanju kvalitetnog rada u Novoj Biloj.

Program menadžer HKC-a i voditeljica Kazališta mladih ,,Korifej” Anela Križanac izvela je dramatičan monolog iz predstave ,,Kraljica Bosne” o sudbini neprežaljene bosanske kraljice Katarine Kotromanić, te o padu Bosanskog kraljevstva. Predstava je nastala 2017. godine, a svoja mnogobrojna igranja doživjela je u BiH, Republici Hrvatskoj, Srbiji i Švicarskoj. Anela Križanac napisala je tekst za predstavu, režirala i odigrala glavnu ulogu.

Na kraju ovog praktičnog predstavljanja rada HKC-a, članica Vokalnog sastava Lašvanske dive i tajnica HKC-a Ilijana Budimir Trupina je pod pratnjom prof. Josipa Popovića otpjevala pjesmu ,,Ovo je naša krv”, zaokruživši tako kratki program vrhunske glumačke, pjevačke i glazbene izvedbe koju nudi Hrvatski kulturni centar Nova Bila.