U 25 godina rada HKC-a Nova Bila preko 2000 realiziranih događaja

Danas je 25 godina od nastanka Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila. Osnovani smo 1995. godine kao prvi kulturni centar u cijeloj Bosni i Hercegovini, a u ovih 25 godina rada i djelovanja zabilježili smo preko 2000 raznih programskih aktivnosti u vlastitoj produkciji naših sekcija.

Danas je teško sjetiti se svih ljudi i događaja koji su utkani u bogato 25-godišnje ruho našeg kulturnog centra. Stoga, kronološki smo izdvojili sve sekcije koje su djelovale pod krovom HKC-a, od kojih mnoge djeluju i danas etablirane među vodećim i najboljim u našem kantonu:

 • Limena glazba ,,Lašva” Nova Bila osnovana davne 1974. godine, a od 1995. vodeća je perjanica HKC-a,
 • Osnovna glazbena škola Jakova Gotovca Novi Travnik: Područni odjel Nova Bila,
 • Amatersko kazalište Jankovići koje danas djeluje u Jankovićima u Travniku,
 • Lašvanske tamburice,
 • Redakcija lista Hrvatska misao,
 • Plesni studio,
 • Folklorna sekcija,
 • Kazalište mladih ,,Korifej” osnovano 2006. godine, a uključuje omladinsku i odraslu scenu,
 • Vokalni sastav Lašvanske dive osnovane 2014. godine i etablirane kao najbolji ženski vokalni sastav u našem kantonu i šire,
 • Mala škola puhača u kojoj djeca osnovnoškolskog uzrasta uče svirati puhačke instrumente i pripremaju se za članstvo u Limenoj glazbi,
 • Dječji zbor ,,Radost” HKC-a koji uključuje djecu od 4 do 8 godina.

Opravdanost postojanja HKC-a vidjela se već u prvoj godini djelovanja centra. Kroz ovih 25 godina kroz gore nabrojane sekcije prošlo je stotine članova, većinom mladeži iz naše lokalne zajednice, a mnogima je upravo članstvo u sekcijama HKC-a odredilo buduće zvanje, podarivši im uvjete za inicijalni razvoj njihovih talenata. Slobodno možemo istaknuti da smo kulturno obogatili našu lokalnu zajednicu i da nijedan bitniji javni događaj u općini Travnik, a i šire, nije prošao bez sudjelovanja barem jedne od naših sekcija.

Izdvojit ćemo tradicionalne manifestacije u našoj produkciji: Manifestaciju ,,Dani Nove Bile” koja se održava od 1995. godine s izuzetkom posljednje dvije godine, Božićni koncert ,,Božić u Travniku” koji se redovito održava od 2008. godine, Božićne i Uskrsne koncerte učenika Osnovne glazbe škole, HKC Fest koji se održavao od 2005. do 2010. godine.

Naše sekcije gostovale su i nastupale diljem Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, ali i u inozemstvu. Izdvojit ćemo nastupe u Cannesu i Parizu, Zagrebu, Sarajevu itd.

Hvala svima koji su u ovih već dugih 25 godina na bilo koji način bili dio našega centra, te hvala svima koji nas podržavaju i koji će pomoći da i sljedeći naraštaji budu dio djelovanja Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila – rasadnika kulture na ovim prostorima.

 

 

   

Priča o nastajanju HKC-a (prvi dio)

Priča o nastajanju HKC-a (drugi dio)

Pričao nastajanju HKC-a (treći dio)

Pričao nastajanju HKC-a (četvrti dio)