Na manifestaciji ,,Dani europskog naslijeđa” nagrađeni učenici i nastavnici OGŠ Jakova Gotovca Novi Travnik: PO Nova Bila

Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH 23. put organiziralo je manifestaciju “Dani europskog naslijeđa”. Ove godine, od 02. do 04.10., domaćin manifestacije bila je zapadna Hercegovina s gradovima Široki Brijeg i Ljubuški, te općine Posušje i Grude. Među nagrađenima su bili učenici i nastavnici Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik: područni odjel Nova Bila.

Cilj manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva s značajem čuvanja, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio zajedničkog kulturnog naslijeđa Europe.

Pedeset europskih zemalja koje sudjeluju na Danima europskog naslijeđa aktivno će dati doprinos i slavit će se raznovrsna kulturna baština širom Europe na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Ovogodišnja tema pod sloganom ,,Umjetnost i zabava” nastavlja s proslavom kulturne baštine širom Europe. Edukativni program Mladi i baština je važan segment ove manifestacije koji potiče mlade na očuvanje, brigu i ljubav za kulturno-povijesnu baštinu Bosne i Hercegovine.

Navedena manifestacija organizira se od 1991. godine u europskim zemljama, a utemeljilo ju je Vijeće Europe uz podršku Europske zajednice u Strasbourgu Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu.

Nagrađeni su učenici i profesori 19 osnovnih i 10 srednjih škola iz FBiH

Nagrađeno je 19 osnovnih i 10 srednjih škola čiji su se sudionici smjestili u Etno selo „Agroturizam Marića Gaj“ Ružići, gdje je poslije ručka uslijedio obilazak spomenika s učenicima Osnovne škole Fra Stjepan Vrljić Sovići – Grude. Posjetili smo Muzej Gorica Franjevačka arheološka zbirka „Sv. Stjepan Prvomučenik“, te Arheološki lokalitet – Ravlića pećina u Peć Mlinima u Drinovcima.

Dodjela diploma najuspješnijim učenicima

Nakon povratka u etno selo uslijedila je izložba učeničkih radova pod nazivom „UMJETNOST I ZABAVA“ i dodjela diploma najuspješnijim učenicima programa Mladi i naslijeđe 2019., te večera i zajedničko druženje svih sudionika.

Od svih nagrađenih škola koje su sudjelovale posebno bi izdvojili Osnovnu glazbenu školu Jakova Gotovca Novi Travnik područni odjel Nova Bilakao i Srednju glazbenu školu Jakova Gotovca Novi Travnik.

Osnovnu glazbenu školu predstavljala je učenica šestog razreda Nikolina Popović, koja je u kategoriji za osnovne škole osvojila I. mjesto za likovni rad pod nazivom “Glazbeni kutak moje bake”.

Srednja glazbena škola u kategoriji za srednje škole osvojila je također I. mjesto za video rad pod nazivom ”Koncert u Vilinskoj pećini 30 metara pod zemljom”. Nagrađeni učenici su: Maja Mišković, Andrea Obradović, Ema Blažević i Ana Šuta. Nagrađeni profesori: Andrijana Lončarević, Gordana Mišković, Živan Kuzmanović i Ivan Dujmović.

Program posjeta i obilazaka

Naredni dan započeo je posjetom Grafotisku Grude (prezentacija razvoja štampe), zatim posjeta Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg. Ljubuški je bio posljednji grad gdje se počelo sa obilaskom  spomenika u Ljubuškom s učenicima Gimnazije Ljubuški, Muzej Franjevačkog samostana svetog Ante Padovanskog na Humcu, te na samom kraju predivni vodopad Kravice.

Povezana slika

Prezentacija nagrađenih video radova programa “Mladi i naslijeđe 2019” održala se u gimnaziji Ljubuški.

Na samom kraju…

…izdvojili bismo veoma prijatnu i susretljivu gospođu Azru Lojo Hajro, načelnicu Službe za naučno-istraživački rad Federalnog ministarstva kulture i sporta, koja je svojim nesebičnim uputama dala veliki doprinos u organizaciji ove manifestacije, kao i prilikom organizacije dolaska svih nagrađenih sudionika.

Također vrijedno spomena je i osoblje Etno sela „Agroturizam Marića Gaj“ gdje ćemo posebno istaknuti gospođu Zdravku Marić spremnu da svaki put veoma ljubazno odgovori na silne zahtjeve sudionika manifestacije.

Zaključak još jedne pozitivne BiH priče

Još jedna pozitivna priča o našoj Bosni i Hercegovini i kulturno umjetničkim aspektima našeg društva. Ovakvih manifestacija bi trebalo biti puno više s ciljem druženja i zbližavanja kako učenika tako i samih škola iz cijele BiH.

Članak preuzet s Adrenalin.ba