Gradsko kazalište mladih ponovno oduševilo u HKC-u. Održana predstava ,,Carevo novo ruho”.

U petak 21. lipnja ponovno smo ugostili naše prijatelje iz Gradskog kazališta mladih Vitez. Nakon predstave ,,Čistačice” održane krajem svibnja, ovaj put Vitežani su odigrali Andersenovo bezvremensko ,,Carevo novo ruho”.

„Carevo novo ruho“ jedna je od onih priča koje se podjednako obraćaju djeci i odraslima. Prošlo je i više od jednog stoljeća od kad je nastala ova Andersenova bajka. Naime, ova bajka je djeci zanimljiva upravo zbog toga što dijete ima ulogu superiornog lika u njoj. Odrasli vrlo često, zbog straha od ugroženosti njihovog položaja u društvu, pristaju na razne predodžbe stvari i događaja koje im se plasiraju kao jedina istina. Međutim, djeca naivno i čisto progovaraju o stvarima točno onako kako ih oni vide.

Bez obzira na to što je bajka tako davno napisana, možemo je preslikati u bilo koje današnje društveno uređenje. To je zapravo bajka koja pokazuje kako je lako zalutati ako nemamo čvrstih uporišnih točaka za orijentaciju pa dopustimo da nam lažni autoriteti (bez obzira koju funkciju obavljali) kroje sudbinu.

Gradsko kazalište mladih Vitez, Carevo novo ruho. 21.06.2019.