U HKC-u održana press konferencija povodom komemoracije i ukopa strijeljanih Hrvata na Bikošima – subota 8. lipnja

Danas je u HKC-u održana press konferencija povodom komemoracije i ukopa strijeljanih Hrvata na Bikošima (1993. godina). Komemoracija će se održati u subotu 8. lipnja u Centru za kulturu općine Travnik s početkom u 13 sati, a ukop posmrtnih ostataka strijeljanih predviđen je istoga dana na groblju Prahulje (Putičevo) u 15 sati.

Na konferenciji su govorili predstavnici Odbora za ukop strijeljanih Hrvata na Bikošima, predsjednik odbora Nikola Lovrinović, član odbora Ilija Nakić, te ispred obitelji strijeljanih: Nenad Pušelja, Ljube Volić i Josipa Volić-Matošević.

Članovi odbora su apelirali na medije da je bitno da se šira javnost upozna s ovim strašnim zločinom i sudbinom koja je te ratne 1993. zadesila Hrvate Travnika.  Apelirali su također i na priziv savjesti kod onih koji posjeduju bilo kakve informacije o tome gdje se nalaze preostali posmrtni ostaci strijeljanih na Bikošima, da se lokaliteti otkriju te da se svi dostojno sahrane.

Nakon završenog procesa identifikacije posmrtnih ostataka u subotu će na groblju Prahulje biti pokopane kosti 16 Hrvata strijeljanih 8. lipnja 1993. u selu Bikoše, što je najveći pojedinačni zločin nad Hrvatima Travnika. Osmi lipnja je ujedno i Dan stradanja Hrvata na području općine Travnik.

Na današnjoj konferenciji za medije, naglašeno je kako su identificirani posmrtni ostaci ukupno 19 osoba, a pokopano će biti njih 16, s obzirom na to da za tri brata Balta obitelj još uvijek nije dala suglasnost.

Kako je kazao Nikola Lovrinović, predsjednik odbora, taj dan u Bikošima od strane pripadnika Armije BiH strijeljano je ukupno 36 Hrvata, a ovaj zločin je bio predmet razmatranja Haaškog suda. Tužiteljstvo BiH trenutno provodi istragu, dok osim manjih kazni po zapovjednoj odgovornosti za cijelo područje, za Bikoše nitko nije izravno odgovarao.

Na konferenciji je govorila i Ljube Volić, čiji je muž strijeljan kobnoga dana u Bikošima.

S četvero djece sam završila u logoru u Mehuriću, najmlađe je imalo 17 mjeseci, najstarije 13 godina. Kad su iz kolone izdvajali mog muža, htjeli su izdvojiti i mog sina. Kad je muž rekao da ne diraju dijete, da je sin premlad, udarili su ga kundakom u glavu i odveli. Zarobili su nas mudžahedini i domaći, koji su na glavi nosili kapu, vidjele su im se samo oči. Svoje najmilije želimo dostojno sahraniti kako bi naša djeca znala gdje će svijeću paliti svome roditelju, kazala je Volić.

Subotnji program ukopa posmrtnih ostataka započet će  komemoracijskom sjednicom u 13 sati u Domu za kulturu, a misu u 15 sati predvodit će kardinal Vinko Puljić.

Hvala Drukčiji.ba