U HKC-u održana promocija knjige Almira Vrebe ,,Muzička kultura: tradicija i nasljeđe u SBK/KSB”

Danas je u Hrvatskom kulturnom centru Nova Bila s početkom u 19 sati održana promocija vrlo vrijedne knjige prof. Almira Vrebe ,,Muzička kultura: tradicija i nasljeđe u SBK/KSB”.

Voditeljica promocije bila je naša Ilijana Budimir Trupina, a moderatorica magistra Ivanela Brković, pedagoginja Srednje škole Vitez i dugogodišnja prijateljica Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila.

U glazbenom intermezzu nastupile su učenice našeg područnog odjela Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik, Doris Popović i Ena Dujmović, koje vrijedno rade sa svojim nastavnicama Andrijanom Lončarević  i Lucijom Džepina.

O tome kako je knjiga nastala prof. Vrebo je kazao: ,,Prije deset godina kada sam radio istraživački rad na temu ,,Vokalni ansambli i horovi u SBK”, shvatio sam da se u našem okruženju većina podataka i informacija o glazbenim sastavima zasniva uglavnom na usmenom kazivanju, a da je manji dio toga u pisanoj formi. Stoga, iz te potrebe nastala je i ova knjiga”.

U knjizi je na pregledan i sažet način predstavljena cjelokupna povijest glazbenog djelovanja svih glazbenih sastava i društava iz našeg kantona. Tako da se u ovom zbilja vrijednom uratku spominje čak 2800 imena koji su ostavili traga u glazbenom djelovanju u našem kantonu. Također, predstavljen je rad i povijest čak 111 glazbenih sastava koji su djelovali ili još uvijek djeluju u našem kantonu.

U knjizi je pored ostalih predstavljen i rad naše Limene glazbe, Lašvanskih diva te Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik i Viteških akorda.

Naglasimo da je profesor Vrebo na ovoj knjizi radio čak šest godina. Toliko je bilo potrebno da se skupi cjelokupna povijesna građa svih glazbenih skupina našeg kantona. Dakle, riječ je o vrlo vrijednom istraživačkom djelu, a mi se prof. Vrebi i našoj dragoj Ivaneli Brković još jednom zahvaljujemo što su upravo Hrvatski kulturni centar Nova Bila odabrali kao mjesto za promociju ovog zbilja vrijednog djela.

Promocija knjige ,,Muzička kultura: tradicija i nasljeđe u SBK/KSB''. 08.05.2019.