Limena glazba ,,Lašva” Nova Bila slavi 45 godina svoga djelovanja. Kroz osobna iskustva njenih članova donosimo kratki pregled njene povijesti.

Svoj prvi nastup Limena glazba ,,Lašva” Nova Bila imala je Prvog svibnja sada već davne 1974. godine. Tako da smo ovoga Prvog svibnja obilježili 45 godina svog postojanja. Zaista, to je nemali jubilej i potvrda već generacijski kvalitetnog rada. Kada već spominjemo termin ,,generacija” nekako se nameće činjenica da u našoj Limenoj glazbi imamo zastupljene generacije od osnovnoškolskog pa sve do umirovljeničkog uzrasta. Može se slobodno reći da je Limena glazba ,,Lašva” Nova Bila pravi primjer jedne uspješno ostvarene međugeneracijske suradnje.

Pošto je riječ o čak 45. rođendanu orkestra, a među aktivnim članovima još uvijek (na sreću) imamo živuće svjedoke te 1974. godine i osnutka orkestra Limene glazbe, nekako se samo od sebe nametnulo da napravimo intervju s gospodom koja su tu od samoga početka, a to su (abecednim redom): Dragan Bajo, Dragan Đido, Marinko Matošević i Željko Nakić. Također, njima ćemo pridružiti i našeg kapelnika Josipa Popovića, koji se orkestru, istina, pridružio nešto kasnije, ali kako sam ističe ,,tu sam od malih nogu”, tako da gospodin kapelnik zaokružuje svojevrsni kvintet seniora trenutnog sastava Limene glazbe.

Kroz njihov osobni doživljaj članstva u Limenoj glazbi napravit ćemo kratki povijesni pregled djelovanja orkestra i njegove uloge u kulturnom i društvenom životu lokalne zajednice.

DRAGAN BAJO

Gospodine Bajo, član ste Limene glazbe od njenog osnutka, dakle već 45 godina. Što Vama osobno predstavlja članstvo u LG kroz sve ove godine?

Članstvo u Limenoj glazbi je nešto što mene posebno ispunjava. Kroz sve ove godine, od moga djetinjstva kada sam ušao u orkestar pa sve do ovih zrelih godina, meni Limena glazba predstavlja svojevrsni ispušni ventil. Izbacuje sve moje stresove te mene i moju dušu puni energijom. Mogu slobodno reći da je Limena glazba dio mene i moga bića.

Kroz 45 godina članstva u orkestru, zasigurno ste prošli stotine nastupa i svirali u mnogim gradovima, kako u našoj zemlji, tako i izvan nje. Možete li izdvojiti neki nastup koji Vam je posebno ostao u sjećanju?

Toliko je puno nastupa i koncerata uz koje me vežu pozitivne emocije, ali ako bih morao izdvojiti jedan, to bi bio onaj prvi poslijeratni nastup u Travniku. Sjećam se da su bile Mačkare i da smo svirali pjesmu ,,Glorija”, a kada sam vidio naše ljude na ulici kako plaču od sreće i zadovoljstva što smo tu, što sviramo za njih, što je konačno prošao taj pakao kojeg smo svi zajedno proživjeli, moram priznati da sam i ja zaplakao. Jednostavno, tada sam osjetio olakšanje, zadovoljstvo i sreću što smo ponovno tu, što ponovno sviramo.

Također, svakako bih izdvojio i nastup u Francuskoj gdje smo sudjelovali na jednom ogromnom defileu zajedno sa mažoretkinjama iz Uskoplja. Bilo je to negdje u blizini Pariza, ne sjećam se sad točno naziva mjesta, ali znam da smo do tamo putovali gotovo dva dana. Naravno, bili smo totalno zgaženi od dugog puta, ali i ispunjeni uzbuđenjem zbog nastupa na jednom takvom velikom događaju. Bilo je tu stotine skupina iz cijele Europe: razni orkestri, mažoretkinje itd. I naravno, kad će nesreća, baš kad smo startali s defileom, počela je padati kiša. Pljusak. Jedna po jedna skupina je odustajala od svirke i brže bolje tražila mjesto za skloniti se od kiše. No, mi smo ostali, te kao jedini odradili defile do kraja. Mokri do gole kože, ali ponosni i zadovoljni. U povratku smo svratili do Pariza i popeli se na čuveni Eiffelov toranj. To je bilo nešto što se pamti cijeli život.

 

 

 

 

 

 

 

DRAGAN ĐIDO

Tajnik Limene glazbe od 1994. godine te njen ujedno motor i duša, Dragan Đido je nezamjenjiv kotačić u funkcioniranju orkestra. Gospodine Đido, predstavite nam svoje početke u Limenoj glazbi?

U Limenu glazbu sam se učlanio odmah po njenom osnutku, dakle 1974. godine kao desetogodišnjak. Osnivač Limene glazbe je bio tadašnji ekonomski gigant ,,Šipad” koji nam je osigurao prostore i instrumente, te se sjećam da su mnogi moji prijatelji i vršnjaci pohrlili da se učlane u orkestar. Neki su tu ostajali kratko, a neki bi u glazbi pronašli sebe i u orkestru ostali sve do danas. Takav je slučaj sa mnom. Prvi instrument mi je bio klarinet, kojeg ću svirati kroz cjelokupno svoje djelovanje u orkestru, a prvi učitelj klarineta bio mi je gospodin Hazim Hadžiemrić (Foto Hazim). On je u mene usadio ljubav prema glazbi i orkestru, koja eto plamti i dan danas.

Što biste izdvojili kao posebnu vrijednost Limene glazbe ,,Lašva” Nova Bila?

Za mene osobno najveća vrijednost ovoga orkestra je u školovanim glazbenicima koji su prošli kroz naše redove, a baš za njih smo danonoćno radili na stvaranju boljih uvjeta. Veliki broj članova orkestra koji su tu došli kao djeca naposljetku su prošli i formalno glazbeno obrazovanje. Neki su završili samo osnovnu glazbenu školu, većina ih je glazbeno obrazovanje nastavila i kroz srednju glazbenu školu, a neki su upisali i glazbene akademije. To je ono što bih posebno istaknuo, da smo svojim radom i ulaganjem u prostore i resurse, doprinijeli da se dosta djece iz naše sredine glazbeno educira i usmjeri.

ŽELJKO NAKIĆ

Još jedan od članova Limene glazbe s 45-godišnjim stažom je i Željko Nakić, naš legendarni Željo. Gospodine Nakiću, što Vama predstavlja članstvo u LG?

Moram reći da sam u našoj Limenoj glazbi proveo najljepše dane svoje mladosti i stekao brojne prijatelje i poznanike. Sjećam se mnogih putovanja na more, mnogih izleta s orkestrom i mnogih nezaboravnih druženja i uspomena. Zahvaljujući orkestru naučio sam svirati trubu, zavolio glazbu i sebi dodatno ispunio život, Također, članstvo u Limenoj glazbi mi je pomoglo da dobijem svoj posao koji radim već 38 godina. Uskoro sam pred mirovinom, te bih volio poručiti mladima da se članstvo u bilo kakvom kolektivu (kulturnom, sportskom itd) apsolutno isplati. Obogati te kao osobu i omogući ti dodatnu vrijednost. Zato volio bih da se što više mladih učlani u našu Malu školu puhača, jer zasigurno će im više koristiti od npr. sjedenja po kafićima.

U sljedećem dijelu ove priče, moći ćete pročitati dijelove intervjua s predsjednikom i kapelnikom Limene glazbe ,,Lašva” Nova Bila, Marinkom Matoševićem i Josipom Popovićem.