U Jajcu otvoren XIII. festival ,,Plivske omahe”. Na večeri duhovne muzike/glazbe nastupile i Lašvanske dive.

Jučer (24. travnja 2019.) u Domu kulture u Jajcu otvoren je XIII. festival duhovne poezije i muzike ,,Plivske omahe”. Na večeri duhovne muzike/glazbe nastupilo je šest zborova iz Bosne i Hercegovine: VS Lašvanske dive, Župni zbor Jajce, Zbor HKD Napretka ,,Nikola Šop” Jajce, Hor ”Nikolajevič” Mrkonjić Grad, Bend Evanđeoske crkve iz Jajca i Hor El-Nahl iz Zenice.

VS Lašvanske dive su otpjevale sljedeće pjesme: Krist jednom stade na žalu, Milost, Hallelujah i Velik si. Riječ je o duhovnim pjesmama s kojima su Dive na festivalu u Jajcu predstavile katoličku glazbenu tradiciju.

Ovogodišnji Festival, koji će trajati od 24. do 30. travnja, svojim posjetiteljima će pružiti priliku da uživaju u raznovrsnim sadržajima kao što su: izložbe, promocije, predavanja, književne večeri, koncerti i predstave.

Kamen temeljac ovog Festivala jeste kulturološki dijalog koji kroz duhovnu glazbu, folklor, običaje, književne večeri, okrugle stolove i dr. evocira građansku svijest u našem društvu. Poseban akcent se stavlja na upoznavanje mlađih naraštaja s bogatstvom različitosti.

Ono što je bitno napomenuti jesu zajednički nastupi zborova/osoba različitih nacionalnih pripadnosti, i sadržaji kreirani na način da učimo i saznajemo ono što (ni)smo znali o vjeri, tradiciji i običajima jedni drugih kako bismo se međusobno više uvažavali i poštivali.

Naziv manifestacije je inspiriran narodnom mitologijom i običajima Đurđevdana. Večer uoči Đurđevdana, u većini krajeva Bosne, skupljala se “omaha” tj. vodena pjena sa slapova ili vodeničkih kola, a ponegdje se voda donosila sa izvora. Djevojke su, također, dan uoči Đurđeva, brale miloduh, kojeg bi navečer stavile u prikupljenu “omahu” i na Đurđevdan, u zoru, tom vodom prale tijelo i lice. No, kod mladića je postojao običaj da kradu miloduh od djevojaka, odnosno da pokušavaju krasti, jer su djevojke, opet, organizirale svojevrsne straže.

Lašvanske dive, XIII. Festival Plivske omahe - Večer duhovne muzike/glazbe. 24.04.2019.