Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uživala u zvucima Limene glazbe ,,Lašva” Nova Bila

U subotu 23. ožujka 2019. u Uredu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović održan je Dan otvorenih vrata za Hrvate Bosne i Hercegovine. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupila je naša Limena glazba “Lašva” Nova Bila kao jedina glazbena skupina iz Središnje Bosne.

Osim našeg orkestra nastupili su još i: učenice Osnovne škole fra Stipana Vrljića iz Sovića (Grude) izvodeći gangu, članovi Kulturno-umjetničkog društva “Koraćanski dukati” iz Koraća kod Bosanskog Broda plešući tradicionalno kolo te skupina bogoslova franjevačke teologije iz Sarajeva.

Pred više od 300 gostiju predsjednica Grabar-Kitarović je istaknula kako je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini prisutan dulje od tisućljeća. Vi u Bosni i Hercegovini niste gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njezin najstariji konstitutivni narod, koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s druga dva naroda u zajedničkoj domovini, kazala je predsjednica Republike Hrvatske.

Naš orkestar je odsvirao dvije skladbe: legendarnu ,,Tvoja zemlja” od Vice Vukova koju je otpjevao fra Emanuel Josić, te ,,Srebrenu Bosnu” od Tereze Kesovije koju je fenomenalno otpjevala naša gošća mlada Magdalena Bogić.

Ovo je drugi put da naša Limena glazba svira za predsjednika Republike Hrvatske, prvi put je to bilo u lipnju 1994. godine kada se nastupilo na dočeku predsjednika Tuđmana prilikom polaganja kamena temeljca za bolnicu u u Novoj Biloj.

Boravak na Danu otvorenih vrata za Hrvate Bosne i Hercegovine iskorišten je za promociju rada orkestra kao i za povezivanje s drugim organizacijama iz BiH i Hrvatske. Razgovaralo se s banjalučkim biskupom monsinjorom Franjom Komaricom oko nastupa našeg orkestra u Banja Luci, te s direktorom OŠ ,,Ivan Benković” iz Dugog Sela oko nastavka suradnje uspostavljene prošle godine.

Voditelji Limene glazbe ,,Lašva” Nova Bila se ovim putem zahvaljuju donatorima koji su orkestru i pratnji osigurali sredstva za putovanje do Zagreba, te ističu da je nastup u Uredu predsjednice RH potvrda kako je naš orkestar zaista najcjenjenija hrvatska glazbena skupina iz Središnje Bosne, kako su to u najavi glazbenog dijela istaknuli voditelji programa Dana otvorenih vrata.

Limena glazba, Dan otvorenih vrata u Uredu predsjednice Republike Hrvatske. 23.03.2019.