U HKC-u danas održan koncert ,,BALKAN MADNESS BH edition” pijanista Bartolomeja Stankovića

Danas smo u Hrvatskom kulturnom centru Nova Bila mogli uživati u vrhunskoj pijanističkoj izvedbi pijanista Bartolomeja Stankovića, koji je u sklopu turneje SBK 2018 održao koncert ,,BALKAN MADNESS BH edition”.

U programu koncerta izvedena su odabrana djela za klavir poznatih bh. kompozitora:  Milan Prebanda (1907–1979) ,,Četiri minijature”, Josip Magdić (1937) ,,Bentbaša”, Milan Jeličanin (1935–1999) ,,Dvije tokate”, Samir Fejzić (1966) ,,Sjetni princ”, Asim Horozić (1958) ,,Sonata Allegro – Moderato – Allegro”, David Mastikosa (1992) ,,iRitual for piano and human being”, Dražan Kosorić (1976) ,,Tri etide”, Armen Škobalj (1980) ,,At Night Fantasia in Jazz” te Samir Fejzić ,,Balkan Madness”.

Sam koncert je zamišljen kao kombinacija instrumentalne izvedbe i interakcije s publikom u kojoj su pretežito bili polaznici Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca (PO Nova Bila). Prije svake izvedbe naš današnji gost je predstavio djelo, kompozitora i stil u kojem je kompozicija pisana, a nakon izvedbe bi porazgovarao s djecom te tražio njihovo mišljenje o izvedbi, što im se svidjelo, a što ne. A koliko se našim mladim glazbenicima današnji nastup svidio potvrđuje to da smo već u pregovorima o reprizi koncerta nekada u 12. mjesecu. Točan termin koncerta ćemo naknadno objaviti na našem Facebook profilu.

Koncert Balkan Madness do sada je održan u niz gradova Bosne i Hercegovine, u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu te u Arnold Schonberg centru u Beču, u sklopu godine kulturne suradnje Bosna i Hercegovina – Austrija 2016.

Bartolomej STANKOVIĆ je bosanskohercegovački pijanist i docent na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Muzičko obrazovanje započeo je 1997. godine u ŠOMO „Avdo Smajlović“ u Visokom, u klasi prof. Bahrije Šabanović. U Sarajevu je, 2006. godine, završio Srednju muzičku školu Sarajevo, u klasi prof. Angeline Bojović-Pap. Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, 2011. godine, u klasi prof. em. Pavice Gvozdić. Završio je i postdiplomski  studij na akademiji Steinway Academy u Veroni, u klasi pijaniste Federica Gianella. Usavršavao se na seminarima kod eminentnih klavirskih pedagoga: Andrej Pisarev, Grigory Gruzman, Naum Grubert, Peter Eicher, Jan Jiracek von Armin, Arsen Čarkić, Jelena Pavić, Gregor Vidović i Andrea Dindo. Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt „KLAVIR – kroz historiju i građu“ koji je kao koncertna prezentacija predstavljen u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U aprilu, 2013. godine, predstavljao je Bosnu  i Hercegovinu na 27. muzičkom biennalu u Zagrebu.  Sarađivao je sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Sarajevskom filharmonijom i održao preko 50 solističkih koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji i Austriji. U martu 2018. godine, izdavačka kuća Nota Bene Records (Zagreb) objavila je njegov prvi nosač zvuka – CD album “Balkan Madness BH edition” s djelima odabranih bh. kompozitora.

Balkan Madness BH edition, B.Stanković. 27.11.2018.