Na 23. obljetnici oslobađanja kraljevskog grada Jajca nastupile naše Lašvanske dive

Jajce i Dobretići proslavljaju 23. obljetnicu oslobađanja od okupacije VRS-a i velike pobjede Hrvatskih snaga (HVO-i HV) u akciji Maestral, a u svečanom programu nastupile su i Lašvanske dive.

Program je počeo mimohodom ratnih veterana sa zastavama postrojbi hrvatskih vojnih snaga kroz grad i do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje je u 11 sati služena sveta misa.

Nakon mimohoda i svete mise održano je svečano podizanje zastave hrvatskog naroda u BiH na tvrđavi u Jajcu, a nakon toga i polaganje vijenaca i paljenje svijeća na središnjem spomen obilježju u središtu grada. Tom prilikom su Lašvanske dive otpjevale hrvatsku himnu, a prije njih je Vojni orkestar OS odsvirao himnu Bosne i Hercegovine.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odali su: hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH, udruge iz Domovinskog rata, ratni zapovjednici Hrvatskih snaga VRO Maestral ’95., dužnosnici iz Republike Hrvatske, izaslanstvo Grada Virovitice i predstavnici Ministarstva obrane BiH – hrvatska komponenta.

Program je potom nastavljen u 13 sati svečanom akademijom u kazališnoj dvorani Doma kulture u Jajcu na kojoj su Dive otpjevale sljedeće pjesme: Pjesma sinu (pjesma viteškog pjesnika Željka Kocaja nastala u ratnim devedesetim koju je uglazbio viteški kantautor Ivo Jandrić), Zemlja dide mog, Moj dida i ja te Srebrenu Bosnu.

Vokalni sastav Lašvanske dive se ovim putem zahvaljuje na pozivu za uveličavanjem obljetnice, a posebice gđi. Smiljki Brtan, ravnateljici Doma, te gđi. Dragici Lukić, članici udruge ,,13. Rujan” koja je organizator cjelokupne obljetnice. Dive posebice ističu profesionalnu organizaciju te svečarsku atmosferu, kao i ugodno druženje tijekom cijelog dana.

Lašvanske dive, Jajce. 13.09.2018.