Limena glazba ”Lašva” Nova Bila za Prvi svibnja odradila tradicionalno ranojutarnje sviranje u: Novoj Biloj, Novom Travniku i Vitezu

Međunarodni praznik rada se još od kraja 19. stoljeća obilježava kao Dan zaštite prava radnika i radničke solidarnosti, sjećanjem na veliki štrajk radnika održan u Chicagu 1. svibnja 1886. Otada pa do danas prava radnika su se ipak dosta povećala: u vidu većih plaća, manje radnih sati (tada je standard bilo dvanaestosatno radno vrijeme) i drugih beneficija. No, bez obzira na povećanje radničkih prava, u mnogim zapadnim zemljama gdje su ona danas dosegnula vrlo visok nivo, još uvijek se održava tradicija radničkih prosvjeda baš na Praznik rada. Kod nas je, pak, opuštenija situacija , mi ipak više volimo roštiljati nego prosvjedovati tako da se Prvi maj veže uz sveopće opuštanje.

A uvod u sveopće opuštanje u našem kraju već desetljećima tradicionalno priređuje naša Limena glazba.  Ranim jutrom  svojim koračnicama i skladbama naši puhači pozivaju i pripremaju puk na prvomajske svečanosti. Tako je naravno bilo i ove godine kada su se svirači okupili ispred zgrade HKC-a u 6h ujutro, odsvirali prve skladbe u Novoj Biloj, potom produžili do Novog Travnika, ponovno se vratili u Novu Bilu gdje su svirali ispred Crkve sv. Duha, potom i kod bolnice i staračkog doma, a nakon toga se produžilo do Viteza.

Nakon toga slavlje je nastavljeno u prostoru HKC-a, gdje se slavilo uz pjesmu i tonove gitare i harmonike.

Limena glazba, Prvi maj. 01.05.2018.